Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
11.6.2010 / Landsbygdens Folk
Ålders- och inkomstprövning för undantag från avloppshantering
I den ändring av miljöskyddslagen som sänds på remiss före midsommaren föreslås en ålders- och inkomstprövning vid effektiviseringen av avloppshanteringen i glesbygden. Meningen är också att ge bättre information till fastigheter som planerar ett nytt avloppssystem.
Det berättade miljöminister Paula Lehtomäki (C) på onsdagen. Enligt ministern bör fastighetsägarna i glesbygden reda ut om de behöver effektivera behandlingen av sitt avloppsvatten.
- Det här lyckas bäst om man anlitar professionell hjälp, som inte har anknytning till dem som säljer apparatur för avloppsrening, påpekar Paula Lehtomäki.
Enligt Lehtomäki vet inte alla fastighetsägare om de behöver göra något för sitt avloppsvatten och om de behöver göra något vet de inte vad som borde göras enligt lagen. Det här trots att många informationstillfällen har arrangerats ute i bygderna. Därför har regeringen föreslagit att ytterligare en miljon euro satsas på information så att fastighetsägare skall veta om de bör göra något och i så fall vad.
Miljöministern framhöll att bland annat personer som är 68 år och som bor permanent på en fastighet inte skall behöva vidta nya åtgärder. Hon konstaterar att ingen skall behöva flytta hemifrån på sin ålders höst på grund av det här.
Men när en ny generation tar över fastigheten måste de åtgärda avloppshanteringen. Det är dock viktig att de åtgärder som krävs inte är ekonomiskt oskäliga för dem som bor på glesbygden.
- Om åtgärderna som krävs på en fastighet är oskäliga på grund av att de är för dyra eller i tekniskt hänseende exceptionellt krävande kan fastighetsägaren lämna en motiverad anmälan till kommunens miljövårdsmyndigheter. På basis av anmälan kan ett uppskov på fyra-fem år beviljas för att uppfylla kraven på fastighetens avloppshantering och då behöver man vidta åtgärder först år 2017. Men man kan söka om uppskov på nytt efter det.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab