Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 18.4.2024
 Grattis Valdemar och Volmar
10.6.2010 / SLC
SLC kräver jämlik behandling vid vindkraftsetablering
Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f. kräver att markägarnas rättigheter gällande markanvändningsavtal för vindkraft tryggas. Utgångspunkten måste vara en jämlik behandling av alla markägare som berörs av att områden tas i bruk för vindkrafts-produktion.

Det är inte enbart den markägare på vars område vindmöllan byggs som berörs av projektet. Även innehavarna av grannfastigheterna påverkas på olika sätt. Byggande av ett vindkraftverk medför att andra vindkraftverk inte kan uppföras i närområdet. Även andra former av kommande markanvändning kan begränsas och vindkraftverken medför ofta att till exempel buller, negativa landskapsförändringar och skuggning uppstår. Markägarna måste få ersättning för alla de olägenheter och förluster som orsakas av projekten.

De mest gynnsamma områdena för vindkraftsproduktion finns vid kusten som sammanfal-ler med SLC:s verksamhetsområde. Det är nu viktigt att fastslå principerna kring utnytt-jandet av mark- och havsområdena för vindkraft så att det gagnar både vindkraftsföreta-gen, markägarna och lokalsamhället på ett rättvist sätt.

Ersättningsnivån för markägarna bör även stå i skälig relation till vindkraftsverksamhetens omsättning.

SLC uppmanar markägarna att också själva bevaka sina intressen vid vindkraftsetablering-ar. Sammanhållning stärker möjligheterna till att uppnå rättvisa avtal. Det är också viktigt att markägarna följer med, är aktiva och framför sina synpunkter i de olika processer som föregår en vindkraftsetablering.


Tilläggsinformation:
fullmäktigeordförande Stefan Thölix, tfn 050-552 5392
styrelseordförande Holger Falck, tfn 050-555 3711

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab