Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
4.6.2010 / Landsbygdens Folk
Myndigheterna utgår från att sådd ännu är möjlig
I första hand utgår myndigheterna från att det ännu finns en möjlighet att så in de osådda arealerna.
- Det gäller att ta reda på vilka alternativen är, sade jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila på en info om såläget i onsdags.
Förutom de skador på redan sådda arealer som störtregnen lördagen den 22 maj har lett till fanns det ännu på onsdagen hundratusentals hektar som inte såtts in ännu på grund av våta jordar. Det lär i synnerhet ha varit svårigheter med direktsådd.
Åtminstone tillsvidare håller myndigheterna fast vid att den sista sådagen är 30 juni (utom när det gäller vissa grönsaksväxter). Ifall åkern inte har torkat före den dagen kan jordbrukaren dock med hänvisning till oöverstigligt hinder ännu i juli så in åkern med andra än egentliga skördeproducerande grödor som rapporterats på ändringsblanketten senast 15 juni. Det kan till exempel vara gröngödslingsvall eller naturvårdsåker.
Man måste kunna påvisa oöverstigliga hinder, det vill säga force majeure med en skriftlig anmälan senast 10 arbetsdagar efter att man konstaterat att det är omöjligt att så - dock senast 30 juni. Jordbrukaren måste kunna påvisa att det inte är möjligt att så på området senast den dagen.
Om det visar sig att det inte går att så alls på åkern måste man anmäla den som öppen träda eller stubbträda. Då dras också sådana stöd som inte utbetalas för träda, närmast miljöstödet, in.
Sista dagen för att anmäla ändringar av odlingsarealen är i vilket fall som helst fortfarande 15 juni.
- Den 15 juni är en EU-bestämmelse, förklarar chefen för ministeriets stödpolitiska enhet Arja-Leena Kirvesniemi.
Minister Anttila skarvar i med att också fastän ett uppskov vore möjligt så skulle det leda till att övervakningen drar ut på tiden. Det igen kan förhala stödutbetalningarna i vinter.
Utgångspunkten är alltså hur som helst att man ännu hinner ut och så. Myndigheterna tar inte ställning till vilka grödor som är vettiga att så nu.
Om det är så att växtligheten har ödelagts måste jordbrukaren lämna in en skördeskadeanmälan. Det här bör man göra också fastän man inte söker om skördeskadeersättning. Anmälan ska lämnas in omedelbart efter att skadan har konstaterats till landsbygdsnäringsmyndigheten på blankett 118, det vill säga samma blankett som anhållan om skördeskadeersättning.
Man bör dock fortfarande sträva till att så in åkern på nytt. Ifall man lyckas med sådden annulleras eventuella skördeskadeanmälningar eller ansökningar om skördeskadeersättningar som gjorts senast 30.6 för de insådda skiftenas del.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab