Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 23.4.2024
 Grattis Georg och Göran
4.6.2010 / Landsbygdens Folk
Utkast till ny CAP presenteras i höst
EU:s framtida jordbrukspolitik och långtidsbudgeten var samtalsämnet för vårens inofficiella agrarrådsmöte i EU-värdlandet Spanien. Enligt agrarkommissionär Dacian Cioloş ska det första utkastet till reform presenteras i november.
I samband med det inofficiella rådsmötet hade värdlandet Spanien kallat till ett arbetsmöte om jordbrukspolitikens framtid. Utgångspunkten var ett spanskt förhandlingsdokument, som förutsätter att den europeiska agrarmodellen förtjänar en större acceptans inom världshandeln.
Enligt det spanska dokumentet borde europeiska produktstandarder bli internationellt förpliktande. EU-standard måste vara en förutsättning för import av agrarprodukter från tredje länder.
Dokumentet förutsätter att EU bibehåller sina direkta stöd som kompensation för produkter av hög kvalitet samt stränga regler för miljö- och djurskydd. Jordbrukspolitiken måste också ingå som en viktig del av EU:s 2020-framtidsstrategi, fastställer spanjorerna.
Agrarkommissionär Dacian Cioloş betonade att en modernisering av CAP är nödvändig, oberoende av budgetdebatten. Han talade för en jordbrukspolitik som också gynnar traditionella produktionsmetoder.
Cioloş informerade om tidtabellen för reformplanerna. EU-kommissionen eftersträvar ett beslut om CAP-reformen under det cypriotiska EU-värdskapet hösten 2012. Det första utkastet till en reform ska enligt planerna föreligga i form av ett kommissionsmeddelande i november detta år. Själva lagförslagen ska läggas fram i medlet av 2011, varefter ett år reserveras för förhandlingar i EU-parlamentet och rådet. Med ett beslut räknar Cioloş tidigast i slutet av 2012.
Därefter följer en fas då detaljer ännu måste justeras. EU-länderna måste också förankra de nya EU-bestämmelserna i sin lagstiftning. De nya reglerna skulle därmed träda i kraft år 2014.
I själva diskussionen ansåg de flesta medlemsländer i enlighet med Finland, att EU också i fortsättningen måste hålla kvar en stark jordbrukspolitik, som tryggar jordbruket överallt inom gemenskapen.
Flera ministrar uttryckte emellertid sitt tvivel över att jordbrukets budgetanslag kan hållas på den nuvarande nivån. Storbritanniens nya jordbruksminister Caroline Spelman ansåg att anslagen måste sänkas.
Enligt Spelman saknar EU nödvändiga resurser för en omfattande jordbrukspolitik. Därför måste kommission och råd slå fast de viktigaste prioriteterna. En radikal reform av den gemensamma jordbrukspolitiken är nödvändig, fastslog den brittiska ministern.
Tysklands jordbruksminister Ilse Aigner motsatte sig nedskärningar av budgetmedel, men uppgav sig vara redo att diskutera nya lösningar när det gäller fördelningen inom CAP. Bland annat kunde stödens storlek rikta sig efter ländernas köpkraft för att undvika sociala spänningar, menar Aigner.
Hennes franske kollega Bruna Le Maire befarade att de direkta stöden kommer att skäras ned. Han försäkrade att Frankrike kommer att försvara jordbruksbudgeten, men sade sig vara medveten om att den nuvarande fördelningen av stöd sannolikt ändras efter 2013.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab