Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 16.4.2024
 Grattis Patrik och Patricia
4.6.2010 / Landsbygdens Folk
EU-miljöutskott godkände tuffare regler för trähandel
EU-parlamentets miljöutskott kräver ett regelrätt förbud mot handeln med olagligt virke och går därmed betydligt längre än EU-kommissionen och ministerrådet. De skogsproducerande EU-länderna anser att sådan lag kan bli en byråkratisk katastrof.
Alla EU-länder anser att handeln med olagligt virke måste stävjas. Men avvägningen mellan förbud och byråkrati utgör en skiljelinje mellan länderna och de politiska grupperna. Det råder en hård dragkamp om den aktuella förordningen.
EU:s jordbruksministrar har tidigare godkänt en modell där regler och kontroll för importerat trävirke skärps, utan att för den skull medföra omfattande kostnadshöjningar för trävaruimportörerna. Enligt ministerrådet skulle strängare regler bli både krångliga och dyra utan att i motsvarande mån minska den illegala handeln. Sjutton länder röstade för kompromissen, medan Storbritannien, Spanien, Holland, Belgien och Danmark höll på den hårda linjen.
Efter att rådet har sagt sitt, är förslaget nu tillbaka i parlamentet. Miljöutskottet är inte alls nöjda med rådets behandling, som också har kritiserats hårt av miljöorganisationer som Greenpeace och WWF. Redan i april förra året röstade parlamentet igenom ett förbud mot illegalt avverkat trävirke. Nu är det dags igen.
Miljöutskottet behandlade frågan i maj utgående från en rapport av den brittiska parlamentarikern Caroline Lucas från de gröna. Utskottet vill igen återgå till sin hårda linje med ett totalt handelsförbud. Flera av de radikala punkter som rådet hade tagit bort, återfinns igen i texten.
Lucas förslag har som mål att stoppa olovlig import av timmer eller träbaserade produkter som kan vara allt från böcker och möbler eller andra förädlade träprodukter. Förslaget förutsätter att importören ska dokumentera var trädet har huggits, typen av träd, att lokalbefolkningens rättigheter har beaktats, och att lagstiftningen om skogsbruk, arbetsmiljö, skatter, transport och förädling har beaktats.
Många av de europeiska företagen som handlar med trävaror anser att dokumentationen medför oanade kostnader. Enligt det ursprungliga förslaget borde dokumentationen utföras på återanvändningspapper, ett krav som Lucas emellertid har gått med på att stryka.
Gruppen "Timber Retail Coalition" som består av möbelföretagen Kingfisher, Marks & Spencer, Ikea och Carrefour Group, försäkrar att deras medlemmar stöder kampen mot illegalt virke. Men alltför stränga krav kan medföra att träet förlorar sin konkurrenskraft mot andra material, exempelvis plast. Regelverket får inte skapa handelshinder eller onödiga administrativa bördor, framhåller Mikael Olsson, administrativ chef för Ikea Group.
Enligt den gröna finländska parlamentarikern Satu Hassi är skogsindustrin och skogsägarna ute i ogjort väder då de påstår att förbudet att sälja illegalt virke skulle sänka branschens konkurrenskraft. I verkligheten är situationen omvänd. Stränga bestämmelser gynnar trä som avverkas i länder som Finland, där kontrollen från tidigare är sträng.
Enligt Hassi arbetar största delen av den finländska industrin med certifierat virke. Kraven för certifiering är betydligt strängare än det lagförslag som är under beredning i miljöutskottet. Miljöutskottets förslag bygger på gällande USA-regler. Dessa regler utgår från att trävirke är lagligt, om det härstammar från lagliga avverkningar i ursprungslandet, säger Satu Hassi.
Den svenska EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (moderat) har engagerat sig i frågan i egenskap av föredragande för sin partigrupp EPP. Enligt egen utsago har han som nordbo varit rätt ensam om sina åsikter i parlamentet. Fjellner anser att tvisten om förordningen har blivit en konflikt, där länder som högg ut sina skogar för tusen år sedan plötsligt vill lära Europas skogsproducerande länder hur skogsbruk ska bedrivas.
Sverige, Finland, Tyskland, Tjeckien och andra virkesproducerande länder har i dag en stor kunskap om skogsbruk. Diskussionen rör sig på en helt annan nivå än i länder som Holland eller Storbritannien.
EU-parlamentet och rådet har nu börjat förhandla om en möjlig kompromiss inför omröstningen i parlamentets plenum i juli. Fjellner tror att en kompromiss kan bli möjlig. Bland annat siktar man på att produkter av återanvänt material ska undantas från reglerna. Kraven på dokumentation bör också mildras. För plastprodukter ställs ju på långt när inte samma krav på spårbarhet, säger Fjellner.
I förhandlingarna har man undanröjt de värsta farorna, jämfört med det ursprungliga förslaget, men ett antal problem återstår. Delar av dem ska vi försöka stoppa i plenumomröstningen i juni, resten måste avvärjas i ministerrådet, säger Fjellner.
Men Fjellner medger att han känner en viss oro efter att ha arbetat med denna fråga i två år. Han anser att trycket i EU-parlamentet och andra EU-institutioner ökar med avseende på en ny och byråkratisk skogspolitik.
Om EU-parlamentet följer miljökommitténs rekommendationer, måste lagförslaget bollas tillbaka till ministerrådet. Om rådet inte godtar parlamentets ändringar, överförs ärendet till en förlikningskommitté med medlemmar från både medlemsländer och parlament.
Om inte ens förlikningskommittén når samförstånd, förfaller lagförslaget.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab