Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
4.6.2010 / Landsbygdens Folk
Tallens rotröta blir allt vanligare
Granbestånd som drabbas av rotröta är vanligt i nästan hela Finland. Tallens rotröta är däremot inte lika vanligt förekommande. Men nu finns tecken som visar att den senare sjukdomen har spritts - även till kusten.
- Det finns tecken som pekar på att tallens rotröta kan bli ett stort problem i Svenskfinland. Redan nu vet vi att svampen som orsakar sjukdomen finns i alla kommuner längs sydkusten - från Pyttis till Pargas, säger Gunnar Salingre, forstmästare vid Kustens skogscentral.
Förekomst av svampen som orsakar rotröta i tall - rottickan - har inte konstaterats i Österbotten. Åtminstone inte ännu.
- Hittills finns endast få rapporterade fall på den svenska sidan av landskapet. Men i trakterna kring Alajärvi så finns den, enligt Skogsforskningsinstitutet. Så sannolikheten för att den även förekommer längre västerut finns där, menar Salingre.
Rotrötan har olika sjukdomsförlopp i tall- och granbestånd. När gran drabbas av rotröta är sjukdomsförloppet långvarigt och finns kroniskt i beståndet i tiotals år. När däremot tall drabbas är sjukdomsförloppet kort och akut.
- Tallens rötter blir infekterade och börjar därefter utsöndra kåda. Trädets upptagning av vatten förhindras vilket bidrar till att trädet torkar. En tallkrona som är grön den här sommaren kan mycket väl vara död nästa år. Så snabbt är sjukdomsförloppet, förklarar Salingre.
Han understryker att det är viktigt att skogsägare och skogsfackmän i Österbotten är vaksamma på tallens rotröta - trots att endast få fall tillsvidare har konstaterats.
- Det är viktigt att alla tallbestånd som gallras eller förnyelseavverkas stubbehandlas. På så sätt kan man motverka att svampen sprids till nya områden längs kusten.
Riskområdet för tallens rotröta var tidigare enbart i landets sydöstra delar. Men nu råder alltså Salingre att stubbehandla alla tallbestånd även längs kusten. Metoden att behandla stubbar i samband med avverkning är den enda för att motverka att rotrötan sprids.
Stubbehandling i samband med avverkning förhindrar sjukdomen från att sprida sig. Antingen behandlas stubbarna med pergamentsvamp eller urea.
- Det är skogsmaskinförarna som sköter om behandlingen som är automatiserad i samband med avverkningen. Genom aggregatet sprutas medlet på stubben, säger han.
Och fortsätter:
- För markägare är det kostnadsfritt att stubbehandla mot rotröta. En skogsägare ska kräva stubbehandling i samband med avverkningar.
Enligt Salingre ska en skogsägare som exempelvis noterat att några tallkronor blivit gula eller har fallna träd kontakta sin skogsfackman eller skogscentralen.
- Vi är intresserad av att få information om tallens rotröta. Så det går också bra att ringa mig direkt, säger han.
Hur ska en skogsägare leta efter rotröta i tall?
- Det är sällan hela bestånd, utan snarare grupper av tallar som drabbas. Märker man att det finns tallar, vars kronor har gulnat, så finns det inte mycket att göra. Sjukdomen dödar också enar i tallbestånd.
- Min rekommendation är att de döda träden avverkas innan de blir förstörda. Friska träd stubbehandlas vid avverkningar. Huvudsaken är att se till att sjukdomen inte sprids till friska träd och bestånd.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab