Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
28.5.2010 / Landsbygdens Folk
EU godkände Finlands krisstöd
EU-kommissionen har nu godkänt Finlands program för stöd till krisdrabbade jordbrukare. Kommissionen konstaterar att det finländska programmet fyller unionens kriterier för statligt stöd. Finlands myndigheter har påvisat att stödprogrammet är ett nödvändigt, rätt proportionerat och lämpligt verktyg för att avlägsna allvarliga störningar i ekonomin.
Det blir av allt att döma tidigast i slutet av sommaren som ansökningarna om stödet kan inlämnas till kommunens landsbygdsnäringsmyndighet. Man utgår ifrån att krisstödet kommer att utbetalas inom detta år.
Stödet är ett så kallat de minimis stöd och stödtaket är 15.000 euro per sökande. Sådant de minimis stöd, som utbetalats under de senaste åren måste dras av från beloppet.
I pengar finns det 22 miljoner euro för krisstödet. Villkoret för att få det är att jordbrukets och trädgårdsnäringens skulder per sista december i fjol är minst lika stora som det årliga medeltalet av jordbrukets och trädgårdsnäringens försäljningsinkomster och inkomststöd under åren 2007-2009.
I fall man har investerat i jordbrukets och trädgårdsnäringens byggnader och konstruktioner kan stödet höjas. Det förhöjda stödet bestäms enligt nettoinvesteringarna under åren 2004-2009, det vill säga de sammanlagda investeringskostnaderna 2004-2009 minus erhållna investeringsstöd, försäkringsersättningar och överlåtelsepriser. Om nettoinvesteringarna överstiger 20.000 euro kan man få det förhöjda stödet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab