Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
28.5.2010 / Landsbygdens Folk
EU startar frihandel med Centralamerika
EU och sex centralamerikanska länder slöt senaste vecka ett associationsavtal om avreglerad handel och sänkta tullar. Bland annat öppnar EU gränserna för mer nötkött, ris, socker och bananer. EU får i gengäld rätt att exportera bland annat tullfria bilar till Centralamerika.
USA och Kina har länge intresserat sig för de växande exportmarknaderna i Latinamerika. I stället för att stillatigande betrakta utvecklingen, vill EU på allvar blanda sig i skeendena. Redan i dag är EU de centralamerikanska ländernas största handelspartner.
Senaste år uppgick handeln mellan EU och Centralamerika till ett värde av fem miljarder euro. Från tidigare har EU endast slutit frihandelsavtal med enskilda latinamerikanska länder som Mexiko och Chile.
Vid senaste veckas toppmöte i Madrid mellan EU, Latinamerika och Karibien, kunde EU och de centralamerikanska länderna enas om ett avtal. Enligt EU:s handelskommissionär Karel de Gucht, nådde man ett bra avtal som bäddar för en omfångsrik avreglering och tillväxt inom handeln mellan regionerna.
De centralamerikanska länderna exporterar i huvudsak jordbruksprodukter till EU, som kaffe, bananer och frukt. Importen från EU utgörs mestadels av maskiner, kemikalier, fordon och bränslen. Enligt avtalet blir handeln med industriprodukter tullfri. För jordbruksprodukter enades parterna om tullkvoter.
EU går med på att sänka sin banantull från 114 euro per ton till 75 euro per ton, enligt det avtal som senaste år avslutade den långa banantvisten mellan länderna. EU gick också med på att höja kvoten för nötkött för ny import till 10.000 ton per år, och kvoten för ris till 20.000 ton. Avtalet stipulerar också en importkvot på 162.000 ton socker från Centralamerika. Sockerexportörerna hade gärna sett en högre kvot, men fick inte sin vilja igenom.
Kaffeproducenterna fick däremot igenom ett krav på ursprungsmärkning för kaffebönor av högsta kvalitet. Majs och fågelkött berörs inte av avregleringen.
Underhandlingarna hann nästan kollapsa i sista stund, men EU gick med på vissa eftergifter med avseende på exporten av mjölkprodukter från EU till Centralamerika. I stället för begärda 4.000 ton mjölk och 4.000 ton ost, får EU tullfritt exportera 1.900 ton mjölkpulver och 3.000 ton ost per år.
I gengäld får de europeiska biltillverkarna under de närmaste tio åren fri marknadstillgång för sina produkter. Europeiska bilar får då importeras helt tullfritt till de sex länderna. Marknadstillgången till regionen ska också underlättas för Europeiska tjänsteföretag.
EU har också avslutat förhandlingarna om frihandel med Colombia och Peru. Colombia och Peru vill öka exporten av jordbruksprodukter, medan de europeiska nationerna vill introducera viner, mjölkprodukter och bilar på den peruanska och colombianska marknaden.
EU är den näst största handelspartnern i den så kallade andinska regionen, som omfattar Colombia, Peru, Ecuador och Bolivia. EU:s förhandlingar med handelsblocket som helhet avbröts emellertid för två år sedan, då Boliva och Ecuador drog sig ur samtalen.
EU-kommissionen meddelade nyligen att EU på initiativ av Spanien, kommer att återuppta förhandlingarna om ett frihandelsavtal med den sydamerikanska Mercosurgruppen, som omfattar Brasilien, Argentina, Paraguay och Uruguay. Ett stort antal EU-länder motsätter sig nya förhandlingar, då man fruktar en massiv konkurrens av billiga jordbruksprodukter på EU-marknaden.
Flera EU-länder har på initiativ av Frankrike, skriftligt protesterat mot initiativet att återuppta förhandlingarna. Aktionen undertecknades bland annat av Finland. Andra EU-länder har senare anslutit sig till kritiken. Spaniens premiärminister José Luis Rodriguez Zapatero medger att frihandelsavtal mellan EU och Latinamerika förutsätter svåra avvägningar. De latinamerikanska länderna exporterar framför allt jordbruksprodukter, medan EU söker nya marknader för sina industriprodukter.
I samband med Mercosurländerna är detta dilemma särskilt extremt, konstaterade Zapatero vid det latinamerikanska toppmötet. Frihandel mellan EU och Latinamerika är ett viktigt mål för Spanien, som har livliga handelsrelationer med sina tidigare kolonier på andra sidan Atlanten.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab