Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
28.5.2010 / Landsbygdens Folk
EU säljer ut smör ur interventionen
EU-kommissionen börjar i juni sälja ut smör och skummjölkspulver ur interventionslagren. Till försäljning bjuds 65.000 ton skummjölkspulver och 25.000 ton smör. Enligt kommissionen är det nu lönsamt att sälja ut interventionslager då priserna är på väg uppåt.
Kommissionen motiverar utförsäljningen av de första mjölkprodukterna med det goda marknadsläget. Flera medlemsländerna var emellertid skeptiska vid det senaste kommittémötet och ville ännu vänta med utförsäljningen. Bland annat Österrike ansåg att marknaden fortfarande är labil, varvid en utförsäljning av interventionsprodukter kunde förorsaka störningar i prisutvecklingen.
Enligt kommissionen borde man undvika att upprepa misstaget från år 2007, då priserna steg till mycket höga nivåer. För närvarande är växelkursen mellan dollar och euro fördelaktig för exporten, och utbudet från Oceanien är begränsat, argumenterade kommissionen.
Kommissionen uppger att EU-priserna på skummjölkspulver, helmjölkspulver och smör har stigit de senaste veckorna. Priserna på Cheddar- och Edamerost har hållits stabila. Samtliga exportbidrag inom mjölksektorn har nollställts.
I början av maj 2010 omfattade de offentliga EU-lagren 78.873 ton smör och 256.336 ton skummjölkspulver. Den inkommande utförsäljningen gäller skummjölkspulver som har lagrats in före den första maj 2009. Till förfogande står 65.000 ton. Utförsäljningen av smör gäller produkter som har lagrats in före den 1 oktober 2009. Till förfogande för försäljning står 25.000 ton smör.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab