Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
28.5.2010 / Landsbygdens Folk
Sammanslutningar ska stärka mjölkbondens position
EU:s mjölkbönder borde stärka sina förhandlingspositioner gentemot mejerierna genom att ingå sammanslutningar. Bland annat detta föreslår den högnivågrupp som granskar maktförhållandena i leveranskedjan för EU-kommissionens räkning.
Experterna i högnivågruppen för mjölksektorns framtid, anser att avtalsförbindelserna mellan producenter och mejerier måste ses över. Framför allt måste mjölkproducenternas förhandlingspositioner stärkas.
Enligt högnivågruppens preliminära slutsatser borde producenternas representanter samlas i Bryssel för att diskutera hur man ska gå till väga för att öka producenternas inflytande. Bland annat borde utredas, om undantag kan göras i konkurrenslagstiftningen.
Experterna i arbetsgruppen anser att producenterna borde förhandla med mejerierna via sammanslutningar för att kunna göra sin röst hörd i avtals- och prisfrågor. Kommissionen borde därvid ta ställning till om dessa sammanslutningar ska vara permanenta eller av tillfällig art.
Med avseende på själva avtalen kunde experterna inte enas om EU-kommissionens roll, om den borde ställa upp bindande regler eller endast föreslå riktlinjer. Det måste kommissionen själv ta ställning till.
De viktigaste aspekterna i förhandlingar om leveransavtal av mjölk är leveranspriset, mjölkmängden, uppdelningen av leveranserna under säsongen samt en klausul om avtalsperiodens längd. Samtliga fyra punkter i leveransavtalet bör vara fritt förhandlingsbara mellan parterna. Avtalsperioden kan också fastställas på obestämd tid, förutsatt att en uppsägningsklausul finns.
Experterna är fortfarande oeniga om behovet av starka branschorganisationer enligt fransk förebild. Bland annat tyskarna har invändningar av konkurrensrättsliga skäl. I Frankrike och Spanien ser man inte lika allvarligt på frågan.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab