Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
28.5.2010 / Landsbygdens Folk
Minister Anttila vill ha bort hinder för producentsamarbete
- Efter att mjölkvoterna slopas 2015 blir frågan vad mjölkproducenterna kan göra själva eller tillsammans för att påverka sin situation, sade jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila (c) på en presskonferens i tisdags.
- Mjölkkvoterna har inverkat så att vi har kunnat undvika överproduktion inom unionen, men när priserna på världsmarknaden sjönk har producenterna svarat med att i stället producera mer, vilket förvärrat krisen ytterligare sade ministern.
Nu håller en arbetsgrupp på hög nivå inom mjölkbranschen på att slutföra sitt arbete, och den kommer knappast att föreslå någon form av officiell reglering av branschen från unionens sida i stil med mjölkkvoterna.
Minister Anttila var av den åsikten att vinsterna inom mjölk- och nötköttskedjorna inte fördelas rättvist i dag. Dessutom inte står producentpriserna i proportion till produktionsinsatserna. De här förhållandena kommer man knappast att kunna ändra på i fall inte producenterna själva börjar samarbeta.
Men hänvisning till Frankrike, där producenterna förhandlar med industrin, anser minister Anttila att andra länder, bland annat Finland, bör följa exemplet.
- Det förutsätter emellertid att vår konkurrenslagstiftning ändras, medger hon.
Det är inte så länge sedan producenterna förhandlade med industrin om priset på maltkorn och oljeväxter, men man var tvungen att sluta med det på grund av konkurrensmyndigheternas ingripande.
Minister Anttila håller på att Finland bör kunna tillåta producenter att samarbeta i samma utsträckning som i unionen överlag. En reform av konkurrenslagstiftningen är under beredning inom arbets- och näringsministeriet, där arbetsminister Anni Sinnemäki (grön) svarar för innehållet.
På samma presskonferens kunde minister Anttila berätta om planerna på att minska byråkratin inom små och medelstora företag inom livsmedelsbranschen. Det regelverk som finns i dag är byggt upp för stora företag. Utmaningen är nu den att skala bort sådana krav som ökar byråkratin utan att pruta på livsmedelssäkerheten.
Ett av problemen när det gäller övervakningen är att många kommuner tvekar med att inrätta vakanser också fastän staten betalar kostnaderna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab