Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
28.5.2010 / Landsbygdens Folk
Etanol kan rena grundvatten från pälsfarmers nitrat
Finlands miljöcentral har tillsammans med samarbetspartner tagit fram en kostnadseffektiv metod med vilken grundvatten som förorenats av nitrat kan renas. Etanol leds in i marken och de bakterier som finns naturligt i grundvattnet börjar använda etanolen i sin ämnesomsättning. I fältexperiment där metoden användes sjönk nitrathalten i grundvattnet med cirka 95 procent.
Metoden baserar sig på att bakterier som finns naturligt i marken använder nitrat vid andningen. Med hjälp av metoden blir de nitratreducerande bakteriernas verksamhet snabbare och nitratet omvandlas via mellansteg till den ofarliga formen kvävgas. I en förundersökning visade sig etanol och acetat vara den bästa "maten", d.v.s. kolkällor, för de nitratreducerande bakterierna.
De treåriga fältstudierna utfördes i Nykarleby på en liten pälsfarm som inte längre är i drift. Nitrat- och nitrithalterna i pälsfarmsområdets grundvatten översteg på vissa ställen kvalitetsnormerna för dricksvatten hundrafalt. Försöken ledde till att nitrathalten i grundvattnet på försöksplatsen sjönk cirka 95 procent och det behandlade grundvattnets nitrathalt uppfyllde efter det klart kvalitetskraven för dricksvatten.
Eftersom reningen sker i marken krävs ingen pumpning av grundvatten eller någon storskalig grävning av jordmassor. Detta sparar både naturtillgångar och kostnader. Nu kan reningsmetoden börja utvecklas så att den passar även andra jordbruksområden som förorenats av nitrater.
Under de senaste åren har man försökt minska den negativa inverkan från uppfödningen av pälsdjur genom att flytta farmer från grundvattenområden och genom att utveckla farmernas avloppsvattensystem. I Finland finns det fortfarande cirka 50 fungerande pälsfarmer på grundvattenområden. Dessutom finns det 80-100 tomma pälsfarmer på grundvattenområden.
Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland har bedömt att risken för förorening av grundvattnet är störst på cirka 30 pälsfarmer, som ligger på grundvattenområden som är viktiga med tanke på vattenförsörjningen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab