Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
14.5.2010 / Landsbygdens Folk
Socker- och mejerikoncerner lyfter högsta CAP-stödet
Den europeiska sockerindustrin profiterar mest på EU:s jordbruksstöd, framgår det av en färsk sammanställning från den CAP-kritiska gruppen Farmsubsidy.org. På andra plats kommer mejeriindustrin. Men också dragspelsklubbar och surfskolor får stöd ur EU:s jordbrukskassa.
Förteckningarna över 2009 års mottagare av jordbruksstöd blev offentliga vid månadsskiftet. Farmsubsidy.org lät omedelbart sina datorer utvärdera listorna från EU-länderna för en snabb sammanfattning av läget.
De högsta stödbeloppen kasserade de franska sockerkoncernerna Tereos (178 milj. euro) och St Louis Sucre (144 milj. euro). På tredje plats återfinns den polska sockerkoncernen Krajowa Spoika Cukrowa med 135 miljoner euro.
Av rapporten framgår inga grunder för de ymniga utbetalningarna till sockerindustrin. Men Farmsubsidy förmodar att subventionerna anknyter till EU:s omstruktureringsprogram för socker.
Miljonbelopp betalas också till mjölkindustrin, som profiterar på återinförandet av exportbidrag för mjölkpulver och smör under 2009. Mjölkkoncernerna står på andra plats efter sockerindustrin i den sektorvisa fördelningen av CAP-stöd.
Under fjolåret steg antalet stödmiljonärer i EU med 20 procent. Det handlar om företag eller personer som lyfter mer än en miljon euro i CAP-stöd. De flesta stödmiljonärer, 268 stycken, finns i Tyskland. En av dem är världens yngsta miljardär (enligt Forbes), furst Albert von Thurn und Taxis. 26-åringen är Europas största markägare (36.000 hektar) och skogsägare (28.000 hektar).
Frankrike räknar in 174 stödmiljonärer som delar på drygt en miljard euro. Inom denna grupp återfinns många av de stora bananplantagerna i de franska områdena i Västindien.
Enligt Farmsubsidy lyfter mer än 1.200 personer, företag och organisationer, mer än en miljon euro per år i CAP-stöd i hela EU. Antalet miljonärer har vuxit med en tredjedel sedan 2008, uppskattar organisationen.
Ökningen av antalet stödmiljonärer står i bjärt kontrast med Eurostats uppgifter om att medelinkomsten för EU-jordbrukare har sjunkit med 12 procent det senaste året.
- Politikerna hävdar att jordbruksstödet framför allt ska hjälpa mindre jordbruk. Men det ligger långt ifrån sanningen, menar Brigitte Alfter.
Farmsubsidys sammanställning visar att jordbruksstöd av okända orsaker betalas ut till personer eller organisationer med mer eller mindre oklar anknytning till jordbruket. Bland annat lyfter tolv tyska fängelser sammanlagt 315.000 euro i CAP-stöd.
I Tyskland kommer både den katolska och evangeliska kyrkan och deras organisationer i åtnjutande av EU-stöd. Den katolska kyrkan får 1,8 miljoner euro, den evangeliska kyrkan minst 2,3 miljoner euro.
Till de tyska stödmottagarna hör tre golfklubbar, en segelflygklubb och en surfskola vid Östersjökusten. Den överraskade ägaren av surfskolan gick i tron att CAP-beloppet på 80.000 euro var avsett att stimulera turismen.
I Sverige har två 100-åringar erhållit jordbruksstöd. På förfrågan framgick att de två stödmottagarna var döda. I Nederländerna fick en skridskobana, en fotbollsförening för amatörer och Amsterdams flygfält Schiphol pengar ur EU:s jordbrukskassa.
En dansk biljardklubb fick under fjolåret 31.000 euro för att sälja öl och läsk. En dragspelsklubb i Sverige lyfte 59.000 euro, enligt Farmsubsidys sammanställning.
Ett fall för sig är Grekland, skriver Farmsubsidy. Enligt rapporten har de grekiska myndigheterna uppenbara svårigheter med matematiken.
Greklands webbsida om EU-stöden betecknas som oöversiktlig och svårtolkad. Informationen är späckad med räknefel. I många fall är summan av de utbetalade jordbruksstöden betydligt mindre än de sammanräknade stödbeloppen.
Ett delikat fall rapporteras från Bulgarien, där en 27-årig dotter till den förra biträdande jordbruksministern Dimitar Peichev erhöll 700.000 euro i landsbygdsstöd. Fadern var ansvarig för distributionen av EU-bidragen. Stöden tog hon emot som privatperson.
Den brittiska regeringen har uppenbarligen förstått att de offentliga stödlistorna kan innehålla ömtåliga informationer. Jordbruksministeriet i London struntade därför i EU:s regler och väntade med publiceringen över parlamentsvalet.
Enligt ministeriet togs beslutet med hänsyn till de kandidater som lyfter stödpengar från EU. Beslutet kritiseras av Brigitte Alfter från Farmsubsidy, som påpekar att britterna avsiktligt bröt mot EU:s föreskrifter.
Farmsubsidy har publicerat alla tillgängliga listor från EU:s medlemsländer. Enligt rapporten erhöll Finland 838 miljoner euro från EU. I stöd utbetalades 833 miljoner euro. CAP-stödet per gård utgör 12.254 euro och 369 euro per hektar.
Enligt Farmsubsidy var de största stödmottagarna i Finland år 2009 Sucros Oy (9,417 milj. euro), HK Foods/Ruokatalo (3,052 milj. euro), Valio Oy Helsingfors (2,115 milj. euro), Danisco Sweeteners Oy (1,681 milj. euro), Suo Oy (1,642 milj. euro) och Suo Oy Vapo (1,267 milj. euro).

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab