Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
14.5.2010 / Landsbygdens Folk
Livsmedelsstrejken uppskjuten
Det blev ingen totalstrejk inom livsmedelsbranschen ännu. Avsikten var att strejken skulle ha brutit ut vid midnattstid natten mellan måndag och tisdag den här veckan. Arbetsminister Anni Sinnemäki (grön) beslöt emellertid att skjuta upp strejken med två veckor.
I fall parterna inte uppnår en överenskommelse tidigare, bryter strejken ut tisdagen den 25 maj. Den strejk som varade fram till natten mellan måndag och tisdag den här veckan omfattade cirka 12.000 livsmedelsarbetare, men i fall det blir total strejk 25 maj kommer det att handla om närmare tre gånger så många.
Minister Sinnemäki sköt upp strejken bland annat med hänvisning till köbildningen av svin som måste föras till slakt.
Redan före beslutet att skjuta upp strejken gav livsmedelsarbetarfacket ut ett pressmeddelande om att slakt av djur kan utföras för att förebygga problem med djurskyddet.
Livsmedelsarbetarfackets uppfattning är att slakten kan ske för att upprätthålla djurskyddet på gårdarna. Uppfödaren och anskaffningskontakten till slakteriet kan avtala om slakten också utan beslut från en myndighet. Livsmedelsfacket har hört livsmedelssäkerhetsverket Evira i frågan och följer verkets rekommendationer.
Den tidigare strejken avslutades alltså natten mellan måndag och tisdag, men övertidsförbud råder ännu.
De fackanslutna arbetarna vid HK Ruokatalos Broileritalo i Eura inledde samma natt en proteststrejk mot koncernens försök förra veckan att få arbetarna tillbaka i arbete. Med hänvisning till att produktionen måste komma i gång, lovade HK-Ruokatalo förra veckan en löneförhöjning till de medarbetare som skulle återgå till jobbet.
Strejken i Eura avslutades i onsdags.
Facket hävdade i ett pressmeddelande i måndags att strejken inte inverkar på fåglarnas välmående.
Också på Pauligs fabriker i Nordsjö fortsatte livsmedelsarbetarna strejken ännu under tisdagen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab