Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
14.5.2010 / Landsbygdens Folk
Bara små närmanden mellan SLC och vindkraftsaktörer
Det blev bara till några försiktiga närmanden på ett par punkter då SLC förra veckan mötte representanter för det österbottniska kraftbolaget EPV Vindkraft på SLC:s kansli.
- Det gick nog ytterst trögt ur vår synvinkel, säger fullmäktigeordföranden Stefan Thölix som ledde förhandlingarna. Nu visade det sig att bolagets representanter var villiga att gå med på att tillämpa SLC:s avtalsmodell bara på nya avtal, medan de inte ville komplettera villkoren i redan existerande avtal. Det anser vi är mycket beklagligt, eftersom modellen är delat i två avtalssteg, så att den passar lika bra för komplettering av redan påbörjade avtal som för helt nya. När det gäller förhållandet mellan gamla och nya avtal är SLC:s ståndpunkt att ersättningen ska vara på en rättvis nivå för alla markägarna.
När det gäller ersättningsnivån så har minst tre procent av avkastningen ansetts som en allmän norm bland de flesta markägarna. En ersättning på fyra procent är inte ovanlig på annat håll, men de finländska aktörerna har gått ut med betydligt lägre ersättningsnivåer.
EPV hänvisar till att inmatningstarifferna på annat håll är högre än den planerade nivån hos oss.
- Men också fastän så skulle vara, så står nivån på de ersättningar som EPV hittills erbjudit markägarna på inget sätt i proportion till förhållandet mellan våra planerade inmatningstariffer och vad som är nivån på annat håll, säger Stefan Thölix. Det skulle de inte ens göra fastän våra tariffer skulle bli bara hälften så höga som annanstans.
SLC rekommenderar att avgiften delas per hektar inom det område runt ett vindkraftverk, där markanvändningen begränsas. Runt en vindmölla på 2-3 megawatt skulle det här området utgöra mellan 50 och 80 hektar.
Även grannarna borde få ersättning i och med att de befinner sig inom vindupptagningsområdet. Dessutom minskar alltså markens användningsmöjligheter för dem som blir grannar till ett vindkraftverk.
- På den punkten gjorde vi ett litet framsteg, säger Stefan Thölix. EPV skulle kunna tänka sig att gå med på det här så länge det handlar om ett fåtal grannar, vilket är det vanliga på annat håll. Hos oss är emellertid arronderingen sådan att vi för det mesta är många grannar inom det aktuella området. Vi passade i alla fall på att påpeka att vi nog klarar av fördelningen av ersättningen på det lokala planet. Det finns exempelvis skifteslag eller väglag som har rutinerna inne.
De framsteg som gjordes var viktiga, fastän de var små enligt Stefan Thölix.
- Tyvärr var det nära att förhandlingarna skulle ha brutit ihop, säger han. Med sitt styva agerande äventyrar nog EPV alla former av samförstånd.
Överläggningarna mellan SLC och EPV fortsätter. Eventuellt håller SLC liknande överläggningar också med andra aktörer.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab