Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
14.5.2010 / Landsbygdens Folk
Fiskeriskolan i Pargas uppgår i ny yrkesskola
Finlands fiskeri- och miljöinstitut eller fiskeriskolan i Pargas kommer att fusioneras med lantbruksinstitutet i Tuorla och S:t Karins social- och hälsovårdsläroanstalt. Med fusionen skapas en tvåspråkig yrkesskola med mera än 1.000 elever.
En förhandlingsgrupp föreslår för kommunerna S:t Karins, Väståboland och Pemar att man bildar "Pemarns samkommun för utbildning" som upprätthåller lantbruksskolan i Tuorla, närvårdarutbildningen i S:t Karins och fiskeri- och miljövårdsutbildningen i Pargas.
Skolan får tre verksamhetsområden som också får behålla sina egna rektorer medan man strävar till inbesparingar och förbättringar närmast genom övriga synergier, berättar Kaj Mattsson som är ordförande för Stiftelsen för fiskeri- och sjöfartsutbildning som nu är bakgrundskraften för fiskeriskolan.
Skolan skall också ha en gemensam rektor, vilket sannolikt blir en av de tre enhetsrektorerna och antagligen rektorn för den första enheten, Tuorlainstitutet.
Fiskeri- och miljöskolans verksamhet kommer inte att drastiskt ändras. Däremot kommer man att flytta en del av närvårdarutbildningen i S:t Karins närmare lantbruksinstitutet i Tuorla.
Man räknar med att man småningom också kan utnyttja synergierna till att skapa nya intressanta utbildningshelheter, säger Mattsson.
Grundavtalet om den nya samkommunen skall godkännas av de tre kommunerna som också skall göra insatser i skolans grundkapital. Ärendet kommer upp i fullmäktigeförsamlingarna i mitten av juni.
Stiftelsen för fiskeri och sjöfart blir efter fusionen bara en understödande förening för utbildningen. Enligt Kaj Mattsson kommer stiftelsen i bildningsskedet att betala Väståbolands stads andel av den nya skolans grundkapital.
Fusionen skall vara klar från början av 2011.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab