Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
7.5.2010 / Landsbygdens Folk
Dyr konflikt för grisfarmarna
Konflikten inom livsmedelssektorn har drabbat många grisfarmare hårt. Två strejker, en lockout och så igen en strejk som började på onsdagen har gjort att både djur och människor mår dåligt.
Redan innan strejken som började på onsdagen hade grisfarmaren Bengt Dahlin i Närpes fått mer än nog. I svinhuset fanns 300 svin som redan borde ha förts till slakt. Nästa vecka borde den avdelningen vara tömd för att kunna ta emot en ny kull smågrisar. I den andra avdelningen närmar sig svinen en slaktvikt på 95 kilo.
- Det här drabbar hela sektorn. När vi inte får föra våra grisar till slakt i tid, så kan vi heller inte ta emot smågrisar. Smågrisproducenterna har suggorna seminerade och suggorna grisar vid en viss tid. Vad ska de göra då när deras svinhus bli överfulla med smågrisar?
Dahlin vill gärna sända en hälsning till jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila som vill ha mera utrymme per gris i de nya bestämmelserna.
- Hade det inte varit viktigare att göra något åt det här? Nu blir det verkligt trångt i boxarna. Ministern kunde ha sett till att till exempel slakten skulle ha undantagits från konflikten. Men det är tydligen lättare att falla till föga för djurrättsaktivisternas krav, än att göra något åt de verkliga behoven inom näringen. Nu om någonsin får djuren det trångt.
På onsdagen hade Dahlin inte räknat ut vad konflikten kostat honom hittills. Det viktigaste nu är att fundera ut praktiska lösningar för att få allt att fungera.
- Lyckligtvis har slakteriet höjt slaktvikten från 95 kilo till 106 kilo. Men då svinen blir tyngre blir också köttprocenten lägre, vilket ger avdrag. Dessutom kostar fodret varje dag. Inte kan man låta djuren vara utan mat fast livsmedelsarbetarna strejkar.
Bengt Dahlin kan ännu inte säga hur långa efterverkningar konflikten kommer att få för hans del. Redan före strejken som började på onsdagen var köerna till slakteriet långa.
Med de långa köerna och logistikproblemen som hör till dem tror Dahlin att det kan ta hela året innan följderna av konflikten är uppredda för djurägarnas del.
- Vår ekonomi bygger på att vi med 16 veckors mellanrum tar in smågrisar, föder upp dem och för dem till slakt. Det är därifrån vi får våra intäkter. Den här konflikten omkullkastar allt. Ska jag följa produktionsplanen borde jag ta emot nya smågrisar nästa vecka. Men det går ju inte då svinhuset redan är fullt.
Dahlin säger att det känns motigt just nu.
- Det känns tungt och börjar ta emot. Då jag började som bonde var det roligt att jobba med djuren. Då var djuren det viktigaste. Nu är det blanketter som ska fyllas i. Det är medicinbokföring och anmälan till djurregister. Sen ska man hålla reda på så ingen kommer och filmar ens djur. Och så kommer den här konflikten. Det verkar som om själva djurskötseln skulle hamna i skymundan för alla krav som ställs. Hade man tänkt på djurens bästa hade aldrig den här konflikten behövt drabba djurgårdarna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab