Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
7.5.2010 / Landsbygdens Folk
Kontakta anskaffningsombudet om det blir problem med djurskyddet
Också fastän konflikten inom livsmedelsbranschen skulle pågå ännu när den här tidningen kommer ut, bör de producenter som har eller riskerar få problem med djurskyddet ta kontakt med sitt anskaffningsombud vid slakteriet. Detta eftersom parterna i arbetskonflikten har enats om att tillåta sådan slakt som är nödvändig för att undvika djurskyddsproblem.
Enligt vad LF fick reda på under onsdagen och torsdagen var således verksamheten i gång på Atrias slakteri i Nurmo. Samtidigt pågick förhandlingar mellan företagets ledning och fackets representanter.
På torsdagsmorgonen var det i alla fall klart att man kunde ta emot djur från gårdar där läget börjar bli kritiskt för djurskyddet, kunde informationschef Hanne Kortesoja bekräfta för LF.
Slakten fungerade även på HK Ruokatalos enhet i Mellilä och möjligtvis också i Forssa.
- Vi har på det lokala planet kommit överens om att vi kan ta djur till slakt från gårdar där det annars finns risk för problem med djurskyddet, säger ansvarige direktören för basproduktionen vid HK Ruokatalo Kari Tillanen till LF. Det förutsätter emellertid att processen inte går längre än till lagring av djurkroppar så länge arbetskonflikten är i gång.
Livsmedelsarbetarförbundets informatör Jenni Korkeaoja bekräftade onsdag eftermiddag att förbundet har gått med på företagsvisa överenskommelser om att ta emot djur till slakt för att undvika djurskyddsproblem. Ursprungligen var det meningen att en veterinär skulle ge ett utlåtande för att slakt skulle tillåtas, men enligt Jenni Korkeaoja räcker det numera att parterna är överens om att man kan förfara så här.
Det är i alla fall möjligt att man på slakterierna förutsätter ett utlåtande av en veterinär.
Det här betyder alltså att den enskilda producenten i första hand bör ta kontakt med sitt anskaffningsombud och höra sig för om möjligheterna att skicka djuren till slakt.
Enhetsdirektören för djurhälsa och välfärd vid livsmedelssäkerhetsverket Evira Jaana Mikkola understryker för LF att det är den enskilda producenten som har ansvaret för djuren, men å andra sidan så är djurens välmående inte i sig ett skäl till att myndigheterna kan ge order om att hålla i gång ett slakteri under en arbetskonflikt.
- Det finns inte sådana möjligheter i lagstiftningen och därför kan inte myndigheterna lägga sig i konflikten, säger hon. De former av verksamhet som nu pågår på slakterierna har alltså arbetsmarknadsparterna kommit överens om - förutom de slakterier som hållit sig utanför konflikten.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab