Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
7.5.2010 / Landsbygdens Folk
Riksdagen godkände nationella krisstödet
Riksdagen godkände i onsdags ett tillägg till lagen om nationellt stöd till jordbruket och trädgårdsnäringen. Ändringen möjliggör att det nationella krisstödet som medlemsländerna i EU har fått lov att betala ut kan tas i bruk.
Finland måste dock ännu få grönt ljus från EU-kommissionen för den nu godkända lagändringen, innan jordbrukarna kan börja söka om stödet. Kommissionens svar väntas inom maj.
- Trots att behandlingen av lagen i riksdagen tog under en månad kommer det dock ännu att dröja innan stödet kan sökas, uppger SLC-basen Holger Falck, som tog del av läget med representanter för MTK och ministeriet i onsdags. Förberedelserna för stödformen inom jordbruksförvaltningen är ännu i begynnelsen så tidigast i slutet av sommaren kan ansökningarna inlämnas till kommunens landsbygdsnäringsmyndighet.
Man utgår ifrån att krisstödet kommer att utbetalas inom detta år. Stödet är ett så kallat de minimis stöd och stödtaket är 15.000 euro per sökande. Sådant de minimis stöd, som utbetalats under de senaste åren måste dras av från det här beloppet.
I pengar finns det 22 miljoner euro för krisstödet. Villkoret för att få det är att jordbrukets och trädgårdsnäringens skulder per sista december i fjol är minst lika stora som det årliga medeltalet av jordbrukets och trädgårdsnäringens försäljningsinkomster och inkomststöd under åren 2007-2009.
I fall man har investerat i jordbrukets och trädgårdsnäringens byggnader och konstruktioner kan krisstödet höjas. Det förhöjda stödet bestäms enligt nettoinvesteringarna under åren 2004-2009, det vill säga de sammanlagda investeringskostnaderna 2004-2009 minus erhållna investeringsstöd, försäkringsersättningar och överlåtelsepriser. Om nettoinvesteringarna överstiger 20.000 euro kan man få det förhöjda stödet. Enligt beräkningar är det cirka 10.000 gårdar som kan komma i åtnjutande av krisstödet på basen av skulderna och 3.000 gårdar som kan få det förhöjda stödet för gjorda byggnadsinvesteringar. För krisstöd enligt gårdens skulder finns 9 miljoner euro till förfogande, medan 13 miljoner har avsatts för investeringarna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab