Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
7.5.2010 / Landsbygdens Folk
Kommissionen underkände sänkt arealstöd på Åland
EU-kommissionen godtar inte Ålands landskapsregerings förslag att halvera kompensationsbidraget för åkermark som sköts men inte odlas från 200 till 100 euro per hektar.
- Kommissionen ogillar att man har ett diversifierat stöd beroende på om åkermarken odlas eller inte, förklarar tf landskapsagronom Sölve Högman.
Nu har landskapsregeringen sänt in ett nytt förslag till ändring av jordbruksprogrammet. Där är arealstödet 200 euro per hektar för all åkermark, vilket innebär en merutgift på 60.000 euro för landskapet fram till 2013.
Högman konstaterar angående arealstödet att "landskapets budget ligger som det ligger".
- Det här var ett försök att spara lite pengar.
Till övriga delar räknar Högman med grönt ljus från EU för landskapsregeringens programändringar. Där ingår bland annat närmare 200.000 euro som ett nytt stöd för anläggande och skötsel av "mångfunktionella våtmarker". Syftet med dem är att minska jordbrukets näringsläckage i havet.
Ålands Producentförbunds tf VD Tage Eriksson reserverade sig redan i övervakningskommittén för landsbygdsutvecklingsprogrammet mot landskapsregeringens förslag att sänka kompensationsbidraget från 200 till 100 euro.
- Vi fick som vi ville i EU-kommissionen. Men det återstår att se vart beslutet leder i praktiken. Landskapet tar väl pengarna på något annat sätt från lantbrukets budgetmedel, kommenterar Eriksson.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab