Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
7.5.2010 / Landsbygdens Folk
EU diskuterar förbud mot råttgift
Användningen av råttgift borde inskränkas eller komplett förbjudas i EU, anser en grupp europarlamentariker. Ett problem är bristen på ersättande substanser. Ett förbud kan medföra en ny råttplåga i hela Europa, varnar kritikerna.
Förslaget har tagits upp i samband med revideringen av EU:s biociddirektiv. I parlamentets miljöutskott har den tyska europarlamentarikern Christa Klass med flera inlämnat 580 ändringsförslag. Bland annat vill parlamentarikerna förbjuda eller starkt begränsa insatsen av gift för bekämpning av råttor och möss, så kallade rodenticider. Under lupp står substansen kumarin.
Kumarin används inom läkemedelsindustrin som verksam substans i blodförtunnande mediciner. Det handlar om ett antikoagulerande ämne som i läkemedelssammanhang går under namnet warfarin. Men kumarin är också ett utgångsmaterial för framställning av råttgift. Råttgift dödar råttor och möss genom att förorsaka starka inre blödningar.
Initiativtagarna till kumarinförbudet motiverar sitt förslag med misstanken om farliga biverkningar hos människor. Substansen kan vara skadlig för gravida mödrar och leda till missbildningar hos fostret.
Men den skotska europarlamentarikern Struan Stevenson, också medlem i miljökommittén, betecknar förslaget som "idiotiskt". Han får medhåll från industrin, jordbruket och en rad politiker, som anser att ett förbud vore direkt farligt.
Enligt Stevenson bygger 95 procent av alla råttbekämpningsmedel på kumarin. Om kumarin förbjuds och avlägsnas från EU-marknaden, vore det mycket svårt att bekämpa råttor och andra skadedjur.
Den tyska jordbrukslobbyn FNL varnar framför allt för ekonomiska förluster till följd av ett förbud mot råttgift. Redan i dag förstör råttor och möss årligen livsmedel för mer än 100 miljoner euro, enbart i Tyskland. Ett eventuellt förbud mot råttgift skulle kosta det tyska jordbruket 500 miljoner euro per år, har FNL räknat ut.
Stevenson påminner om att jordbrukarna inte skulle klara en hygienisk livsmedelsproduktion utan effektiva råttgifter. Han anser att förslagsställarna i parlamentet skjuter över målet.
EU:s livsmedelsmyndighet Efsa utgår från att kumarin kan framkalla cancer i mycket höga doser. I små mängder är kumarin däremot ofarligt. Den tolererbara dagliga dosen är enligt Efsa 0,1 mg kumarin per kilogram kroppsvikt. Men dosen kan till och med tredubblas utan risker för hälsan. Kumarin finns naturligt i kanel och förekommer bland annat i pepparkakor och kanelbullar.
För ett par år sedan ville Italien förbjuda svenska pepparkakor för att de innehåller kumarinhalter som överskrider gränsvärdet...

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab