Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
30.4.2010 / Landsbygdens Folk
Anttila mobiliserar parlamentarikerna för jordbrukets framtid
Jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila (c) inledde den här veckan i Bryssel en kampanj för det finländska lantbrukets framtid efter 2013. Särskilt vill Anttila engagera de finländska europaparlamentarikerna, som hittills har lyst med sin frånvaro i behandlingen av lantbruksärenden.
Avsikten är att förankra alla finländare med inflytande inom EU i regeringens jordbrukspolitiska linje. Trots att tjänstemän och producentorganisationer mötte upp mangrant, blev behållningen av mötet i det här skedet mager.
- Det är inte omöjligt att det blir en drastisk budgetminskning för det europeiska lantbruket efter 2013, tillstod MTK:s ordförande Juha Marttila på mötet i onsdags.
Jordbruksministern ville inte måla upp hotbilder.
- Förhoppningsvis försämras inte villkoren för producenterna i Finland efter 2013, menade Anttila på frågan om hur realistiska finländarnas förväntningar är.
- Vi måste behålla tvåpelarstrukturen i budgeten och de finländska parlamentsledamöterna borde sluta upp bakom den här linjen, så att det inte blir splittring i leden, som i många andra frågor.
Av europaparlamentsledamöterna gick i det här skedet Samlingspartiets Ville Itälä, SFP:s Calle Haglund, Centerns Riikka Manner och sannfinländaren Timo Soini in för att stöda regeringens linje i EU-budgetförhandlingarna som tar vid på allvar nästa år.
Inom den offentliga debatten i Bryssel om jordbrukets framtid utövas det ett starkt tryck för att avskaffa fastställandet av jordbruksstödet på historiska grunder. Jordbrukskommissionär Dacian Cioloş vill införa ett tak för det största stödbeloppen. Å andra sidan yrkar de nya medlemsländerna på en omfördelning och risken finns att de går samman i de kommande förhandlingarna och blockerar förslag som inte beaktar särskilt Polens krav på kompensation.
För finländarna i Bryssel stod det i onsdags klart att EU går i riktning mot att förenhetliga jordbruksstödet.
- Men om det ska tas bort någonstans så borde Grekland och Portugal ge efter, ansåg Calle Haglund, som ingår i Europaparlamentets budgetutskott.
- Medelhavsländerna får i proportion för stora stöd.
- Knappast frångår man ändå helt den historiska stödmodellen vid den här budgetrevideringen, trodde MTK-ordföranden Juha Marttila.
Jordbruksminister Anttila kräver att man inför en modell som beaktar skillnaderna i kostnadsnivån mellan EU-länderna om man frångår den historiska modellen. Anttila upprörs av den drastiska kostnadsstegringen inom lantbruket i vår.
- Vi måste avskaffa taket för LFA-stödet på 250 euro per hektar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab