Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
30.4.2010 / Landsbygdens Folk
Också USA dryftar ny stödpolitik
Utformningen av den framtida jordbrukspolitiken är lika aktuell i USA som i EU. Den nuvarande jordbrukspolitiken Farm Bill löper ut år 2012 och debatten om en fortsättning visar rätt stora likheter med motsvarande diskussioner i Europa.
I USA förnyas finansieringen av jordbrukspolitiken vart femte år. För närvarande gäller Farm Bill från 2007. De politiska manglingarna om den framtida utformningen år 2012 har nyss börjat.
De första konturerna har i dessa dagar börjat skissas upp i representanthusets jordbruksutskott. I maj fortsätter sonderingarna med offentliga utfrågningar i delstaterna.
Utformningen av Farm Bill påverkar jordbruksstöden, diverse livsmedelsprogram, den internationella handeln, landsbygdens utveckling och livsmedelssäkerheten, för att ta några exempel.
Diskussionerna i USA påminner rätt mycket om den europeiska debatten om den framtida CAP-politiken. Den höga statsskulden aktualiserar behovet av nedskärningar eller förändringar i stödpolitiken.
Utformningen av skyddsnätet för jordbrukarna är en viktig sak som står till debatt. Det nuvarande systemet omfattar flera program som hjälper farmarna vid sjunkande priser. En viktig komponent är "Loan Rates", eller statliga minimipriser.
Sommaren 2009 introducerades stödprogrammet Acre, som erbjuder en kombination av pris- och skördekompensation. USA:s farmare kan också anhålla om ersättning för skördeskador till följd av dåligt väder.
Men Farm Bill har också kritiserats för att 70 procent av de statliga stöden utbetalas till en välbärgad tiondedel av alla producenter av majs, sojaböna, vete, bomull och ris.
Nu förefaller det som om Representanthusets jordbruksutskott skulle förbereda en mer djupgående reform av jordbrukspolitiken. Enligt utskottets ordförande Collin Peterson vore det mycket svårt att driva igenom en förnyad Farm Bill utan genomgripande förändringar.
Under de närmaste veckorna kommer jordbruksutskottet att arrangera utfrågningar i delstaterna Iowa, Idaho, Kalifornien och Wyoming. Utfrågningarna är öppna för allmänheten. Lokala farmare uppmanas ta tillfället i akt för att yttra sin åsikt.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab