Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
30.4.2010 / Landsbygdens Folk
Anmäl spannmål till intervention i tid
De jordbrukare som har för avsikt att sälja korn eller vete till intervention gör klokt i att anmäla sina partier i god tid.
- Ju tidigare vi har uppgifter om det slutliga behovet av intervention eller åtminstone en uppfattning om det, desto bättre är det för både oss och jordbrukarna, säger överinspektör Matti Perälä vid landsbygdsverket. Då kan vi lättare göra en bedömning av hur mycket lagerutrymme som behövs.
Sedan hösten och fram till början av den här veckan har sammanlagt cirka 560.000 ton spannmål anmälts till intervention. Härav är 22.000 ton vete, resten är korn.
Fastän jordbrukarna har tid på sig ännu i maj, så kan det bli ont om tid att skaffa tilläggslager i fall det är många som anmäler sin vara till intervention i sista minuten.
Det kanske inte är alla som vill sälja till intervention, men de som vill kunde gärna reagera så fort som möjligt.
Som en försmak på höstens kornpriser kan i övrigt Agrimarkets grundpris för leverans i Kotka, Åbo eller Seinäjoki i oktober nämnas: 83 euro per ton. Övriga uppköpares offentliga uppgifter om höstens priser är knapphändiga, men nivån lär vara den samma.
Minsta mängd som man kan bjuda ut till intervention är 80 ton. Delar av samma parti kan dock vara lagrade på olika platser, Man får alltså leverera sin mängd i mindre partier till interventionslager.
Flera kan gå ihop om att sälja gemensamt till intervention. Då måste emellertid en av säljarna stå som ansvarig.
Den svenska informationen om intervention på landsbygdsverkets hemsida www.mavi.fi/sv är fortfarande knapp. På finska hittar man flera uppgifter, som man kommer fram till genom att slå upp www.mavi.fi. Klicka på "Markkkinatuet", därefter på "Interventiovarastointi ja ohjelmat" och sedan på "Viljan interventio".
Man kan också ringa och be om blanketter och övriga handlingar av Landsbygdsverket. Växelns nummer är 020 772 007.
Man kan även be en uppköpare förmedla sin vara till intervention.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab