Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
23.4.2010 / Landsbygdens Folk
SLC: Dialog behövs om husdjursproduktionen
SLC:s fullmäktige understryker i ett uttalande vikten av öppenhet och dialog om produktionsförutsättningarna inom den finländska husdjursproduktionen. Fullmäktige framhåller att de som är intresserade av vardagen på gårdarna och hur djuren sköts bör vara välkomna att besöka gårdarna med förbehållet att utomstående besökare kan medföra smittorisker för djuren.
"SLC har varit med om att starta den första svenska professuren i veterinärmedicin vid Helsingfors universitet med inriktning på husdjurens välfärd för några år sedan," påpekar fullmäktige. "Detta innebär att vi kan erhålla allt bättre forskningsunderlag om djurens beteende, fysiologi och ämnesomsättning till grund för arbetet med djurens välfärd. I en allt hårdare internationell konkurrens är det avgörande att produktionen kan utvecklas på lika villkor som inom våra konkurrentländer för att vi skall kunna säkerställa en livskraftig inhemsk husdjursproduktion även i framtiden."
Fullmäktige påminner om att besök på gårdarna alltid skall ske enligt överenskommelse och på dagtid.
"Något annat kan inte accepteras i ett rättssamhälle och man bör respektera jordbrukarnas rätt till att bedriva sin näring. SLC kan på inga villkor acceptera olaga intrång och smygfilmningar på gårdarna under någon tid på dygnet. Husdjursproduktionen är arbetskrävande och förknippad med ett stort ansvar dygnet runt och 7 dagar i veckan och måste således få verka i lugn och ro."
Vidare konstaterar SLC-fullmäktige att priset på spannmål har sjunkit under de två senaste skördeåren och nu ligger på en rekordlåg nivå som inte längre motsvarar produktionskostnaderna. "Även avsättningen på spannmål, speciellt foderkorn ser mycket osäker ut när interventionshandeln med korn avslutas inkommande höst," säger fullmäktige. "EU:s interventionshandel har fungerat som ett skyddsnät som garanterat ett visst minimipris till spannmålsodlaren. Marknadsläget inför vårsådden som startar inom kort ser på många sätt svårt ut."
Enligt fullmäktige måste man nu på gårdarna räkna ut hur produktionskostnaderna står i förhållande till priset på olika spannmålsslag och övriga odlingsväxter för att kunna bedöma vad som lönar sej med dagens pris och kostnader.
"Till exempel gröngödslingsvall och naturvårdsåker kan vara intressanta alternativ i år. Det är också viktigt i detta marknadsläge att ha en marknadsföringsplan för sitt spannmål och överväga för- och nackdelar med de olika kontrakt som spannmålshandeln erbjuder", heter det i uttalandet.
Vidare efterlyser fullmäktige en större öppenhet och genomskinlighet när det gäller prisbildningen på spannmål och även andra jordbruksprodukter. "Prisnivån på spannmål i Finland ligger märkbart under nivån i Europa. Med få spannmålsuppköpare i Finland och många säljare är det nödvändigt att marknadsinformationen och marknadskunnandet bland jordbrukarna ständigt förbättras."
Med anledning av de aktuella konflikterna inom livmedelssektorn framhåller SLC-fullmäktige att arbetsmarknadsparterna bör visa hänsyn så att inte jordbruket drabbas oskäligt hårt av strejk- eller lockoutåtgärder. Det gäller speciellt husdjursgårdar där det är viktigt att djur- och mjölktransporter samt foderleveranser kan fungera utan avbrott.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab