Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
23.4.2010 / Landsbygdens Folk
Gårdsstöden kan bli knappare år 2012
Om två år måste EU sannolikt nagga de direkta gårdsstöden i kanten. Anledningen är att jordbrukets budgeterade medel blir alltför knappa.
EU-kommissionen har än så länge lyckats hålla jordbrukets utgifter i schack, trots stigande kostnader för direktstöd till de nya EU-länderna. Men snart kommer väggen emot. Kommissionens budgetram förutsätter att inga ytterligare medel kommer att göras tillgängliga för den gemensamma jordbrukspolitikens första och andra pelare fram till år 2013. Inom dessa ramar sjunker utgiftstaket i fasta priser.
Under de goda åren med höga marknadspriser kunde kommissionen spara in på kostnader för exportbidrag och intervention och lyckades till och med spara budgetpengar. År 2009 gick kalkylerna ännu ihop. Ramarna torde hålla ännu för 2010 och 2011.
År 2012 förefaller det som om den erforderliga marginalen till utgiftstaket inte längre kan upprätthållas. Anledningen är att kommissionen sannolikt måste återbetala de alltför högt beräknade avgifterna till sockerindustrin.
Om kommissionen förlorar denna process, måste man tillämpa bestämmelserna om budgetdisciplin på jordbrukarna i EU-15. Bestämmelserna förutsätter att de direkta gårdsstöden automatiskt måste skäras ned om budgetens ramar hotar att sprängas.
EU:s jordbruksmedel blir knappare för varje år, beroende på att de direkta gårdsstöden stegvis stiger i de östeuropeiska medlemsländerna. Allra senast år 2013 måste gårdsstöden i EU-15 sänkas, heter det i Bryssel.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab