Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
23.4.2010 / Landsbygdens Folk
Stort stödpaket till förnybar energi
Regeringen har beslutat om ett stödpaket för förnybar energi. Fram till år 2020 kommer förnybar energi att stödas med 340 miljoner euro årligen. Genom beslutet ska Finland uppfylla EU:s krav och höja den förnybara energins andel till 38 procent från nuvarande 28 procent före år 2020.
Ökningen av förnybar energi skall komma till 55 procent från trä, 16 procent från biobränsle, 15 procent från vindkraft och 8 procent från värmepumpar. Nu producerar Finland själv bara 30 procent av den energi som behövs, men med den nya andelen förnybar energi år 2020 kommer den att vara närmare 40 procent.
Med den planerade ökningen av förnybar energi kommer koldioxidutsläppen årligen att minska med 7 miljoner ton. Men eftersom målet är att hälften av stenkolet i den nuvarande produktionen av el och värme ska ersättas med förnybara biobränslen blir det ännu en minskning av koldioxidutsläpp på 2 miljoner ton per år.
Användningen av flis skall öka från förra årets 5 till 13,5 miljoner kubikmeter. För att öka på energivirkets konkurrenskraft kommer det nuvarande skogsförbättringsstödet att kompletteras med ett flisningsstöd för första gallringar.
Användning av trä i energianläggningar som använder både trä och torv skall öka. Det förverkligas med hjälp av ett stöd som beror på priset på koldioxidutsläppen.
Små värmeverk som producerar både el och värme får ett garantipris. Detta kommer att öka användningen av träbränsle mellan 1 och 1,5 terawattimme.
Vindkraftens andel av energipaketet är 200 miljoner euro och målet är att öka vindkraften till 6 terawattimmar från nuvarande 0,3. Vindkraften får ett garantiprissystem som fungerar på marknadens villkor. Även biogas får ett garantipris enligt energipaketet.
Den förnybara energins andel i trafiken skall i Finland höjas till 20 procent fram till år 2020. För att uppnå det behöver vi tre tredje generationens biodieselanläggningar. De kommer att få investeringsstöd för 100 miljoner euro. Dessutom strävas det efter att få en inhemsk spannmålsbaserad bioetanolproduktion upp till 150.000 ton som får 18 miljoner euro i investeringsstöd.
Allt som allt uppskattas energipaketet bidra till att utföra investeringar för 10 miljarder euro inom förnybara energisektorn.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab