Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
1.2.2002 / LF
Ändringarna i ärvdabalken stampar nu på stället
Regeringens förslag om ändringar i ärvdabalken har råkat i blåsväder. Propositionen ligger nu i lagutskottet, som torde behandla den på sitt möte torsdag nästa vecka. Justitieministeriet har kommit med de preciseringar som utskottet begärde i höstas. Propositionens avsikt är att underlätta generationsväxlingar inom jordbruket och näringslivet överlag.
- Efter mötet den 7 februari har vi eventuellt något mera att säga om läget, säger lagutskottets ordförande Henrik Lax (sfp) till Landsbygdens Folk.
Propositionen gavs till riksdagen sommaren år 2000, men enligt Henrik Lax var det först kring midsommar i fjol som utskottet kunde höra de första sakkunniga. Bland annat representanter för kvinnoorganisationerna har hört av sig till utskottets medlemmar och övriga riksdagsledamöter och uttryckt oro för att exempelvis barn från ett tidigare äktenskap riskerar att missgynnas av ändringarna, i fall de träder i kraft.
- Enligt vad jag kan konstatera försöker regeringen med propositionen lösa några problem som närmast har anknytning till generationsväxlingar inom jordbruk och företag, men lagändringen berör arvsfall i allmänhet, säger Henrik Lax.
- Det handlar om grundläggande arvsrättsliga principer, och det innebär att vi måste vara mycket säkra på vad vi gör om vi går in för en lagändring. Vad jag kan se har justitieministeriet inte heller lyckats avgränsa lagändringen så att den skulle gälla bara ett visst område, exempelvis generationsväxlingar.
- För producentrörelsen är det viktigaste naturligtvis att få till stånd ett system som gör att överlåtelse av jordbruk kan gå till så smidigt som möjligt, säger SLC:s jurist Helena Ålgars.
- Och eftersom vi vet att de flesta överlåtelserna sker genom generationsväxlingar så är också ärvdabalkens regler viktiga. Detta är den främsta orsaken till att SLC stöder en ändring. Det kan inte vara meningen att en producent som har övertagit jordbruket ska ställas till svars inför övriga arvingars krav på laglott många år efter att hon tagit över verksamheten.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab