Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
16.4.2010 / Landsbygdens Folk
Skärpta byggkrav i investeringsstödet för svin
Jord- och skogsbruksministeriet beslöt förra veckans fredag om en förordning om byggnadsföreskrifter i investeringsstöd för svinproduktion. Föreskrifterna innehåller skärpningar jämfört med tidigare.
- Jord- och skogsbruksministeriet står ensamt för innehållet i förordningen, säger SLC-basen Holger Falck bestämt. Producentorganisationerna kunde på inget sätt acceptera de strängare föreskrifterna, så vi beslöt att dra oss ur förhandlingarna med ministeriet.
- Förordningen får antagligen långt gående konsekvenser för svinproduktionen i vårt land, i fall den inte luckras upp i framtiden, säger Holger Falck. På lång sikt blir det svårt med en produktion där lika stora slaktsvin har skilda utrymmesbehov beroende på om byggnaden har fått investeringsstöd eller inte. Högst antagligen kommer det att uppstå ett tryck på att utrymmeskraven förenhetligas. Det skulle i så fall betyda lika stränga krav också för dem som bygger utan stöd.
Redan när det började bli aktuellt att öppna investeringsstödet till utvidgningar inom svinsektorn stod det klart att jord- och skogsbruksministeriet ville se över förordningen om de byggnadstekniska och funktionella kraven för byggandet. Den i kraft varande förordningen var från år 2005. Då var det inte aktuellt att lätta på ansökningsförbudet från december 2002 mot utvidgningar. Bara en handfull specialfall av utvidgningar har fått investeringsstöd enligt föreskrifterna från år 2005. Då fick producenterna produktionsbundet inkomststöd för hela sin produktion, men numera får inte svinproducenterna inkomststöd för en ökad produktion. SLC och MTK har därför varit av den åsikten att gällande byggnadsförordning borde uppluckras.
- Ministeriet ville däremot skärpa villkoren ytterligare, berättar Holger Falck. Det var främst tre saker vi var oense om: andelen tätt golv i grisningsbox för sugga med smågriskull, minsta fria golvyta för gruppboxar per sinsugga eller gylta och minsta fria golvareal per gödsvin.
I förhandlingarna var ministeriets förslag exempelvis att minsta fria arealen per gödsvin i viktklassen 90-100 kilo skulle vara 1 kvadratmeter, medan den var 0,90 kvadratmeter i föreskrifterna för investeringsstödet 2005. I den förordning som nu gavs är minsta ytan 0,90 kvadratmeter i viktklassen 41-94 kilo och 1 kvadratmeter i viktklassen 95-110 kilo. Djurskyddslagstiftningen stadgar däremot om 0,65 kvadratmeter.
- För att inte sätta den finländska utvidgningen av svinproduktionen i ett omöjligt läge var producentorganisationerna entydigt av den åsikten att utrymmeskravet per djur inte får avvika från motsvarande krav i de länder varifrån svinkött brukar importeras till vårt land, säger Holger Falck. I fall kraven på utrymme skärps borde skärpningarna genomföras enligt samma grunder i hela EU för att inte äventyra produktionen i ett enskilt land, i det här tillfället Finland.
SLC-basen framhåller att djurens välmående inte enbart är en fråga om kvadratmetrar utan i första hand om övriga faktorer.
- De smygfilmningar som i slutet av fjolåret visades i televisionen och de uttalanden ministern gav i massmedierna styrde långt ministeriets ställningstaganden. Under förhandlingarna kändes det därför stundvis som om förhandlingsparten vore djurskyddsorganisationer och inte jord- och skogsbruksministeriet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab