Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
16.4.2010 / Landsbygdens Folk
ÅPF-protest mot nya nedskärningar
Vid Ålands Producentförbunds vårmöte i fredags beslöts att man bör ge kraftigare signaler om oron inom jordbrukarkåren angående ytterligare nedskärningar som Ålands Landskapsregering aviserat.
- Lantbruket och livsmedelsindustrin står för ca 1.400 arbetsplatser på Åland. Dessa sektorer tillsammans ger också de största ringeffekterna i form av ökad efterfrågan och sysselsättning inom andra branscher, t.ex. bygg-, el-, VVS-, transport-, verkstads- och markentreprenad, påpekar ÅPF.
- Den finansiella situationen har tvingat landskapsregeringen till inbesparingar inom alla sektorer. Den finansiella krisen har också påverkat lantbruket via sänkta produktpriser som bidragit till försämrad inkomstutveckling inom näringen under fjolåret, något som ser ut att fortsätta även nuvarande år.
I ett läge där näringen skulle vara i behov av stimulans för att få igång generationsväxlingar och investeringar hotas vi nu av försämrade villkor inom avbytarverksamheten och neddragna anslag för investeringsstöd. Tidigare har redan jordbruksutbildningen lagts ner och försöksstationen tvingats till kraftiga rationaliseringar.
- Lantbruket är villigt att ta sitt ansvar i det svåra ekonomiska läge landskapet befinner sig i. Nu drabbas vi dock av nedskärningar som inte står i proportion till andra samhällssektorer och detta kan vi inte godta. Vi riskerar dessutom att komma i ett avsevärt sämre läge än kolleger i kringliggande regioner. Vi uppmanar därför Landskapsregeringen att noga överväga följderna av de nedskärningar som föreslås, följder som inte bara drabbar lantbruket utan även många andra samhällssektorer som ovan beskrivits.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab