Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
16.4.2010 / Landsbygdens Folk
Dags för årets stödansökan
Inför årets stödansökan finns en del nytt att notera, också när det gäller blanketterna. Största ändringarna har skett på blankett 102A. I år tas gårdens flyghavreuppgifter från flyghavreregistret och anges i stödansökan. På blankett 102A finns, förutom odlarens flyghavreuppgifter också flyghavreregistrets uppgifter. Den som har ett nytt skifte i sin besittning anmäler det i kolumn G på blankett 102A och den som blir av med ett drar ett streck över skiftet på blanketten. I år skall den areal som det söks stöd för anges i kolumn E.
På blankett 101A har det lagts till uppgifter om stöd för djurens välbefinnande och om de nationella stöden för nötkreatur. På blankett 101B är det nya främst det att det på den blanketten även söks stöd för svin och fjäderfä. Förutom namn skall också lägenhetssignum anges på alla bilagor.
På blankett 101D står nu bankens IBAN-kod i stället för bankkoden. Det finns en ruta för att uppgifterna skall hemlighållas. Om den kryssas för skall dock magistratens beslut bifogas.
Blankett 102B har ibland förväxlats med blankett 117. Men blankett 117 ersätter aldrig blankett 102B som alltid skall lämnas in senast den 30.4.
Blankett 102C finns inte i elektroniskt format. Den används om man digiterar ett skifte på nytt eller om det är frågan om helt nya skiften då till exempel två skiften sammanslås eller delas.
På grund av uppdatering av de digiterade kartorna, får ungefär 40.000 gårdar nya basskifteskartor i år. Kartor skickas till gårdar där minst ett skifte har förändrats med minst en ar, eller där minst ett skifte befinner sig på ett område som skall flygfotouppdateras i år.
För de områden som fotograferades förra året och som skall uppdateras i år gäller striktare regler än under tidigare år på grund av skärpta krav från kommissionen. År 2010 kommer uppskattningsvis 40 procent av basskiftena inom flygfotouppdateringsområdet att korrigeras då andelen hittills har varit kring 20 procent.

Villkoren för markkarteringsproven har "preciserats" som det officiellt heter, det vill säga skärpts. Sedan tidigare lär myndigheterna vara extra noggranna med markkarteringsproven, så det lönar sig också för jordbrukaren att hålla reda på dem.
I anslutning till basåtgärden Bevarande av naturens mångfald måste man komma ihåg att göra en kartläggning av mångfaldsobjekten på gården före utgången av det andra året för miljöstödsförbindelsen. De som har gjort förbindelse 2008 ska alltså göra kartläggningen senast 30 april. Man ska inte lämna in kartläggningen, utan spara den på gården och visa upp den i fall de övervakande myndigheterna ber om det.
Det blir i år möjligt att få med några nya arealer i LFA- och miljöstödet. Dessutom kan man söka om att få in skiften i stödet, som i ansökan om arealstödet 2003 eller senare uppgetts som oberättigade till stöd. I år tas dock inga nya sökande med i hektarstödet för husdjurslägenheter.
I år kan man söka om alla specialmiljöstöd. Myndigheterna gör förbindelser i enlighet med budgetmedlen. Man söker om stöden hos NMT-centralen senast 30 april.
Inom det nordliga stödet granskas numera de objekt som får stöd inom hela C-området, inte längre inom till exempel C1 och C2 var för sig. Det nordliga stödet är förknippat med en arealbegränsning som man antar överskrids i år. Därför har man fastställt en stödenhetskoefficient på 0,70 i hela regionen. Det betyder alltså i praktiken att en "nordlig stödhektar" är 0,7 hektar. Stödenhetskoefficienten ändras ifall det antal stödenheter som ligger till grund för beviljandet av stödet överskrids.
Till det nordliga arealstödet hör nordligt hektarstöd, allmänt hektarstöd och stöd till unga jordbrukare. Nordligt hektarstöd betalas inte i år för maltkorn, men nog allmänt hektarstöd på C2 och C2norra.
Finland får ännu i år betala ut ett hektarstöd för utsädesproduktion av vissa sorter av vallväxter och stråsäd som finns med i vår nationella sortlista. För utsädesproduktion av timotej betalas inget nationellt stöd men nog EU-stöd.
Nytt inom tvärvillkoren är bl.a. att jordbrukaren i år måste uppge naturminnesmärken som skyddats i naturvårdslagen. Det handlar till exempel om träd, och träddungar, flyttblock eller liknande naturformationer som skyddats på grund av sin skönhet, sällsynthet eller betydelse för landskapet. En orsak kan också vara vetenskapligt värde. De här objekten ger också rätt till stöd. Man informerar kommunens landsbygdsnäringsmyndighet om objekten på blankett nummer 442 som torde vara färdig riktigt i dagarna.
Taket på stödet till djurens välbefinnande för nöt- och svingårdar på 5.000 euro per gård slopas från och med i år. Taket tillämpas inte heller på avtal som gjorts 2008 eller 2009.
Det är i år sista året man kan söka om omstruktureringsstödet för svin- och fjäderfä.
I år skulle man ha sökt om det nationella husdjursstödet för tackor 26 februari. Däremot hinner man söka om stöd för hästar och för hongetter på blankett 101C senast 30 april. Den nedre stödgränsen för hästar är numera 1,5 djurenheter.
Från och med det kvotår som inleddes 1 april har en övre litergräns införts för det nationella mjölkstödet. För de liter som överstiger gränsen utbetalas inget stöd. Gränsen är 3,5 miljoner liter årligen på C1 och C2 och 3 miljoner liter på C2norr.
Det här året existerar inte längre EU:s tidigare bidrag inom nötsektorn. Det gäller bidraget för tjurar och stutar samt produktionsbidraget för tjurar, stutar och kvigor som skickas till slakt. Det här betyder också att de så kallade djurhållningsperioderna är ute ur systemet. I stället införs nu ett bidrag för nötkreatur. Där ingår bidrag för dikor och dikokvigor samt bidrag för tjurar och stutar. Dessutom införs ett bidrag för mjölkkor inom A- och B-områdena.
Ändringarna är en följd av EU:s så kallade hälsogranskning. Helt säkert är det inte ännu att de här nya bidragen går igenom som sådana, de är nämligen inte ännu godkända av EU-kommissionen, men tillsvidare måste vi utgå ifrån att så är fallet.
Berättigade till bidraget för tjurar och stutar är 6-22 månader gamla djur som föds upp för köttproduktion. För att få bidraget för dikor och dikokvigor ska djuren till minst 50 procent vara av köttras. Kvigornas andel får vara högst 40 procent av djurens genomsnittssumma.
Myndigheterna understryker vidare att djuren ska ha användningssättet "diko" i nötdjursregistret.
Bidraget för mjölkkor på A- och B-områdena betalas för kor som har kalvat och som används inom mjölkproduktionen. I nötdjursregistret ska kon ha användningssättet "mjölkproduktion".
Man anmäler sig och söker om bidraget nu i anslutning till vårens stödansökan på blankett nummer 144, punkt 1E (tjurar, stutar, dikor och dikokvigor) och 1F (mjölkkor på A- och B-områdena). Myndigheterna understryker att alla måste ansöka om EU-bidragen enligt det nya systemet. Den anmälan som lämnats in tidigare på blankett 144 är alltså inte längre i kraft för nya bidragen som införs i år.
EU:s krisstöd av engångsnatur till mjölkproducenterna utbetalas i sommar. Ett skilt brev om saken med blankett 389, som måste lämnas in 30.4 liksom huvudansökan, har skickats hem till producenterna.
Landsbygdsverket återkommer under sommaren med information om det nationella krisstödet, som EU tillåter på grund av exceptionella svårigheter och övergående finansiella svårigheter. Statsrådet beslöt så sent som förra veckan om ett förslag till EU-kommissionen om den finländska tillämpningen. Åtgärden förutsätter också en lagändring.
Krisstödet är ett stöd av ringa betydelse, ett så kallat de minimis stöd. Meningen är att jordbrukarna lämnar in en skild ansökan under hösten och att stödet ska kunna beviljas senast vid årsskiftet.
En mer detaljerad redogörelse för nyheterna i årets stödansökan återfinns i veckans tryckta upplaga av Landsbygdens Folk. Sista dagen att lämna in ansökan i år är fredagen den 30 april. Du har alltså ännu två veckor på dig!

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab