Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
16.4.2010 / Landsbygdens Folk
Kommissionen öppnar offentlig debatt om jordbrukspolitikens framtid
EU-kommissionen har öppnat en offentlig debatt om jordbrukspolitikens framtid inom EU. Debatten försiggår på EU-kommissionens hemsida på internet och alla intresserade kan delta genom att registrera sig. Debatten pågår till mitten av juni.
Jordbrukskommissionär Dacian Cioloş öppnade debatten genom att ta ställning för en begränsning av de största stödbeloppen. EU-kommissionen lägger fram riktlinjerna för reformen i slutet av året. En stor konferens kommer att hållas i juli, och Cioloş vill att man till dess sammanställer bidragen från medborgardebatten.
Med debatten vill kommissionen nå ett brett spektrum av producenter, konsumenter och organisationer. Men debatten är ändå inte formellt en konsultation, eftersom inget betänkande ligger till grund för diskussionen, och jordbrukskommissionären manövrerade också skickligt ifrån alla frågor som specifikt rörde finansieringsinstrument och budget.
Istället vill Cioloş att man ska diskutera allmänhetens förväntningar på jordbrukspolitiken och dess mål och substans innan man tar ställning till mekanismer för hur det ska förverkligas i framtiden.
Debatten i Bryssel har hittills kretsat kring att lantbruket ska förse samhället med kollektiva nyttigheter (såsom miljöskydd, högkvalitativ livsmedelsproduktion, god djurhållning och insatser för kulturlandskap och biologisk mångfald inom EU) och att jordbruksmetoderna ska uppfylla högre miljökrav, såsom precisionsjordbruk och ökad ekologisk produktion.
Vissa argumenterar för att jordbruksstöden över hela EU ska knytas till en strikt miljöregim, som ska minska utsläpp och på det sättet jämka klimatförändringen. Andra argumenterar för en mat- och miljöpolitik med tvärvillkorade miljöstöd över hela EU.
Röster höjs också för att splittra EU-finansieringen av jordbrukspolitiken och öka ländernas medfinansiering; enligt experter skulle det ge länderna orsak att finansiera bara verkligt akuta behov och minska kostnaderna.
Synpunkter på utformningen av EU:s jordbrukspolitik i framtiden tas emot på adressen: http://ec.europa.eu/agriculture/cap-post-2013/debate/index_sv.htm

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab