Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
16.4.2010 / Landsbygdens Folk
USA-regeringen tacklar mäktiga agrarkoncerner
USA-regeringen anser att agrarkoncernerna har blivit en alltför stor maktfaktor i landet. Justitieminister Eric Holder vill lägga fram konkreta åtgärder som ska återställa balansen på jordbruksmarknaden.
Holder nämner särskilt förädlingen av kött, mjölk och utsäde som utsatta sektorer som domineras av några få, stora koncerner som delar upp marknaden sinsemellan.
De senaste veckorna har justitieministeriet och jordbruksministeriet USDA föranstaltat en rad offentliga utfrågningar i USA:s jordbruksbälte. Avsikten är att ta fram underlag om hur konkurrensen fungerar inom jordbrukssektorn.
En av tyngdpunkterna under samtalen blir agrarkoncernernas sätt att hantera sina patent. En koncern som särskilt åsyftas är Monsanto.
Enligt Holder innehåller 90 procent av de sojabönor och 80 procent av den majs som odlas i USA minst en av de gener som utsädes- och bioteknikkoncernen har patenterat.
Monsanto tillåter utsädesföretagen att använda de patenterade generna via ett licensförfarande. Koncernens genpatent anses vara viktiga instrument för att kontrollera marknaden.
Monsantos ärkerival DuPont Co, ägare till utsädesbolaget Pioneer Hi-Bred, hävdar att Monsanto utnyttjar sina utsädeslicenser i syfte att begränsa konkurrensen. Enligt Wall Street Journal förargar sig USA-farmarna över stigande priser för utsäde som innehåller Monsantos gener.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab