Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
9.4.2010 / Landsbygdens Folk
Nattliga intrång i östnyländska ladugårdar
Okända inkräktare gjorde under natten till långfredagen intrång i Christer och Helge Gustavssons ladugård i Embom, Lovisa. Inget stals och ingen egendom förstördes. Däremot hade de objudna besökarna öppnat dörrar och djurportar så att ett tjugotal kor kunde ta sig ut. Incidenten upptäcktes av gårdens avbytare vid sextiden på morgonen.
- Korna irrade omkring ute på gården och några hade tagit sig ut på byvägen, berättar Helge Gustavsson som själv hade stängt alla dörrar och gjort sin sedvanliga rutingranskning kvällen innan.
På fredag morgon stod alla dörrar på vid gavel. Både rulldörrar som kräver fysisk kraft för att gå upp och en motoriserad lyftdörr som endast går upp med hjälp av motor.
Gustavssons kor har aldrig tidigare rymt. När de såg spår av korna runt hela gödselbassängen och långt upp på vägen förstod de att det inte skett helt nyligen. Vattenkranarna i kalvutrymmena hade också lämnats öppna, varpå brunnen runnit tom. Då insåg de att det inte rörde sig om tillfälligheter och tillkallade polis.
Efter ett tag lugnade sig korna, men eftersom mjölkroboten varit "arbetslös" under tiden resulterade det i att 24 kor förblev omjölkade och mjölkintervallen var borta för denna grupp.
- Ett tiominuters illdåd i en ladugård som denna ger extra jobb utöver rutinerna i ett dygn, konstaterar Gustavssons. Vi kan bara vara tacksamma att de inte söndrade eller stal några viktiga maskiner.
Även en ladugård i Pernå hade objudna gäster på nattligt besök under påsken.
Natten mellan måndag och tisdag återvände besökarna till Gustavssons gård. Men då hade endast dörrarna lämnats öppna.
- Det är verkligen svårt att uppleva något dylikt, säger Helge Gustavsson. Visst har vi tänkta att det kan komma att ske, men när det väl händer är det en stor chock och man känner sig maktlös. Först jobbar man från sex på morgonen till sena kvällen, därefter förväntas man orka sitta och valla sin egendom. Nu har vi vakat flera nätter och jag har legat sömnlös och grubblat. Vad illa har vi gjort?
Mjölkbönder har inte tidigare råkat ut för dylikt och Gustavssons kan bara spekulera i vad besökarna är ute efter. Må så vara uppmärksamhet, motstånd mot stordrift eller motstånd mot näringen som sådan. Gustavssons har en lösdriftsgård med totalt hundrafemtio djur.
- Vi är yrkesmänniskor! säger Helge Gustavsson. Vill de besöka gården får de gärna göra det, men enligt överenskommelse och framförallt dagtid!
Gustavssons har nu satt lås på alla dörrar. Tankbilschauffören har egen nyckel till tankrummet och nästa vecka kommer en säkerhetsexpert att besöka gården. Vid den enda dörr som lämnas olåst kommer en övervakningskamera att installeras.
Kriminalkommissarie Peter Fagerholm vid polisinrättningen i östra Nyland säger att polisen inte vet mer än vad som hänt. Men man har sina misstankar.
- Förmodligen har någon eller några grupperingar granskat förhållandena i ladugården och eventuellt filmat, säger Fagerholm. Det finns ingen annan logisk förklaring.
Polisens tekniska utredning visar att folk varit inne i Gustavssons ladugård. Vem som varit där vet man däremot inte. Dylika incidenter brukar förekomma vid räv-, svin-, och hönsfarmar. Brottet rubriceras hemfridsbrott eller brott mot offentlig frid.
- Vi följer med situationen och om det fortsätter på andra ställen i landet får vi snart en större helhetsbild, säger Fagerholm. Att korna lämnades att rymma kan vara för att man ville orsaka skada. Eller så var det ett misstag.
Fagerholm konstaterar att tryggheten på gårdarna försämras om folk börjar komma och gå som dom vill. Någon större fara är dock inte överhängande, men det är bra om bönderna är uppmärksamma.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab