Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
9.4.2010 / Landsbygdens Folk
SLC behöver en mediestrategi mot aktivisterna
ÖSP:s förbundsfullmäktigemöte förra veckan präglades av en livlig mediediskussion om hur förbundet och producenter i framtiden kan försvara sig mot kritiskt bild- och filmmaterial.
Under mötet behandlades en rad olika motioner. I en som väckte stor debatt konstateras att public servicebolaget YLE okritiskt har publicerat färdigt klippt och manipulerat, och syftar till föreningen Oikeutta elämilles (Djurens rätt) filmmaterial. Motionären, Munsala lokalavdelning, önskar att producentorganisationen framför detta till YLE:s ledning. Den motionen tangerade samtidigt Jeppo lokalavdelnings motion om att SLC behöver en mediestrategi samt en roterande eller fast presschef, som har en heltäckande bevakning av den diskussion och debatt som pågår i olika medier.
- Föreningen Oikeutta eläimille (Djurens rätt) har ett enda mål när det kommer till all husdjursproduktion: Att utrota produktionen. Och med facit i hand är de duktiga i sin mediestrategi, deras bilder går hem.
- Med tanke på framtiden borde producenterna aktivare vara med i debatten och ha ett fungerande PR-system. Vi måste kunna försvara oss när sådant här inträffar, säger Stefan Saaristo, vd för Österbottens kött.
Förbundsfullmäktige konstaterade att bilderna som har visats i tv och i övrig media har påverkat allmänhetens syn på jordbruksproduktionen negativt. Det sätter i sin tur stor press på politikerna, menar Mats Nylund.
- Konsumenterna har däremot inte påverkats nämnvärt av filmerna. Men på sikt påverkar dylika filmer politikerna att skärpa djurskyddet. Och konsumenterna ser inte sambandet mellan produktionskostnader och pris.
Kontentan är att djurskyddsaktivisterna har åstadkommit ett stort tryck på beslutsfattarna genom olagliga intrång på svin- och pälsdjursgårdar. Filmerna är bearbetade och ger en felaktig bild av produktionen och i många fall är de värsta bilderna tagna på sjuka djur - och sjuka djur förekommer tidvis i alla produktionsanläggningar.
- Det råder inget tvivel om att Jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila, som själv har haft svin, har förståelse för husdjursproduktionen. Men nu handlar det inte om vad som är rätt eller fel - utan om hur det ser ut. Djurrättsaktivisterna har fått det att se ut som att det finns stora brister i djurens välbefinnande - och nu måste vi spela på samma plan, säger Nylund.
Och fortsätter:
- Nu räcker det inte ens att Eviras högsta chef visar färsk statistik som visar att djurskyddssituationen är bra. Bilderna har förorsakat kritik och då skapas tryck på beslutsfattarna.
En skärpning av djurskyddet kan med andra ord bli verklighet.
- Det är klart att djurhållningen kan utvecklas, men utvecklingen måste vara sansad. Det handlar inte om att fylla djurboxarna med leksaker. Vi måste ta den här diskussionen för att få förståelse. Som det är nu har medierna inte lyft fram vår syn och kunskap, säger Bjarne Mara.
Förbundsstyrelsen anser i likhet med motionären att mediebevakningen är mycket viktig och förbereder därför en mediestrategi som beaktar den samlade kunskap som finns inom den finlandssvenska lantbruksproducentrörelsen.
- Den som väljer slagfältet vinner också striden, konstaterar Nylund.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab