Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
1.2.2002 / LF
Ekoproduktionen ska igång också i Nyland
NSP satsar på att få igång ekologisk odling också i Nyland. Senaste sommar startade man ett projekt med en anställd ledare och på tisdagen hölls ett seminarium i Esbo, Finns, där situationen kollades upp.
Särskilt utbredd är inte ekoodlingen i Nyland. Projektledaren Susann Mantere uppskattar att det finns 80 svenskspråkiga ekoodlare i Nyland. I Österbotten är antalet fem gånger större. Dessvärre har antalet nyländska ekoodlare på sista tiden dessutom minska, vilket långt tillskrivs osäkerheten med stöden.
Eftersom regeringen gått in för att höja ekoproduktionen till 10 procent år 2006 - det talas också om att den ska vara uppe vid 15 procent år 2010 - så torde också finansieringen vara säkerställd, ansåg Susann Mantere.
- Behovet av rådgivning har varit stort bland nya potentiella ekoodlare. Dessutom efterlyser man samarbete. Bland farhågorna verkar alla vara rädda för ogräsbekämpningen.
Susanns utredning fortsätter under våren. Meningen är att NSP:s ekoprojekt slutförs till sommaren men kan eventuellt få en fortsättning i någon form, låter NSP:s verksamhetsledare Bjarne Westerlund förstå.
- Det är främst ekokött och -grönsaker vi borde få mera av, sade Bo Grönqvist som är NSP:s ekoutskottsordförande. Även om ekoodlingen kommit på modet och verkar ha en ljus framtid är allting inte så positivt.
Grönqvist betonade bl.a. marknadsföringsproblemen och noterade att handeln tar en för stor del.
- Någonstans är det fel då butikspriset är tre gånger högre än producentpriset. Efterfrågan på ekokött är stor, men ändå är det svårt med lönsamheten i produktionen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab