Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
9.4.2010 / Landsbygdens Folk
Cioloş besöker Finland i juni
EU:s nya jordbrukskommissionär Dacian Cioloş ska besöka Finland i början av juni. Besöket riktar sig åtminstone till östra Finland och Cioloş ska förevisas både lantbruk och skogsbruk.
- Jag tror nog kommissionären får en uppfattning om våra särförhållanden. Så länge som det tar för snön att smälta finns det säkert ställen där man ännu inte kunnat så i början av juni, konstaterade jord-och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila (c) i Bryssel. Anttila deltog i EU:s jordbruksministermöte veckan före påsk.
- Cioloş är ivrig att bekanta sig med det nordligaste jordbrukslandet i EU. Och flera andra besök är att vänta; Tysklands lantbruksminister kommer i maj och Frankrikes Bruno Le Maire i juli.
Anttila vill öka förståelsen för Finland bland EU-beslutsfattarna inför förhandlingarna om jordbrukspolitiken efter 2013, som tar fart på allvar i höst. Under påskveckan i Bryssel träffade Anttila också Belgiens jordbruksminister inför landets EU-ordförandeskap, som tar vid i juli.
Anttila vill särskilt försäkra sig om husdjurshållningens framtid då den gemensamma jordbrukspolitiken förnyas. Finland yrkar på att hektarstöd förankras vid minimiantal djur så att den arbetsintensitet som förknippas med djurhållning kompenseras i proportionellt högre mån än spannmålsproduktion.
Reformen av jordbrukspolitiken ger antagligen mera rum för val av åtgärder på nationell nivå. Framtidsdiskussionen i Bryssel har än så länge långt kretsat kring hur klimatförändringen kan jämkas genom åtgärder inom lantbruket. Finland ståndpunkt är att lantbruket och landsbygdsutvecklingen kan bidra till energisäkerhet och klimatåtgärder kan vidtas.
Än så länge aktar sig de finländska förhandlarna för att kasta yxan i sjön vad gäller jordbrukspolitikens relativa framtida betydelse inom EU. Enligt bedömare bådar den nya decenniestrategin, där jordbruket nämns i synnerligen koncisa ordalag, för en drastisk minskning av budgetmedel till sektorn. Minister Anttila vill ha en EU-toppmötesdiskussion kring lantbruk och vill tro på jordbrukets roll i den 2020-strategi som nu utformas.
- 2020-strategin måste för jordbrukets del ge livsmedelsforskning och innovation på hög nivå, konstaterade Sirkka-Liisa Anttila.
Mjölkkrisen har ännu inte helt ebbat ut. Ministermötet före påsk tog inte ställning till hur man avvecklar de överfulla interventionslagren; klart är att det nu inte anses vara rätt tidpunkt eftersom marknaden skulle reagera negativt, men ovisst är också huruvida mjölkprodukterna ska gå på export eller säljas inom EU. För att gardera sig för motsvarande kriser i framtiden utarbetar man för närvarande en definition för undantagstillstånd på marknaden som skulle ge EU-kommissionen möjlighet att ingripa snabbare.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab