Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
9.4.2010 / Landsbygdens Folk
Copa varnar för kris inom grönsakshandeln
De europeiska jordbrukarnas takorganisationer Copa och Cogeca uppmanar EU-kommissionen att intensifiera sin krishantering inom den europeiska frukt- och grönsakssektorn. Senaste år minskade EU-produktionen med 12,7 procent och sektorn är starkt försvagad.
I en skrivelse till EU-kommissionen konstaterar Copa och Cogeca att de europeiska frukt- och grönsaksproducenterna har hamnat i en svår kris. Enligt EU:s statistikbyrå Eurostat sjönk produktionen under senaste år med 12,7 procent.
Producenternas inkomster minskade under samma tid med 12 procent. Situationen förvärras av att gemenskapens andel för återtagandet av produkter, d.v.s. interventionsersättningen, sänktes från 50 procent till 25 procent i januari 2008.
Copa-Cogeca kräver att EU-kommissionen på nytt höjer sin andel för återtagandet av produkter. Dessa åtgärder tjänar den preventiva krishanteringen och bör träda i kraft redan före sommarsäsongen, skriver generalsekreterare Pekka Pesonen i en appell till kommissionen.
- Om kommissionen inte handlar snabbt, kommer fler producenter att tvingas upphöra. Detta skulle ytterligare skärpa flykten från landsbygden, varnar Pesonen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab