Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
9.4.2010 / Landsbygdens Folk
EU-parlamentet försvarar stark budget för jordbruket
EU-jordbruket behöver i första hand en stark budget. Utan en tryggad budget kan EU:s jordbrukare inte uppfylla sina framtida uppgifter inom viktiga områden som livsmedelsförsörjning och klimatskyddet. Det fastställer en ny CAP-rapport från EU-parlamentet.
Dokumentet har skrivits av den skotska liberala parlamentarikern George Lyon, som är rapportör för EU-parlamentets jordbrukskommitté. Lyon är uppvuxen i en farmarfamilj och har ett förflutet som aktiv producentledare i National Farmers Union.
Lyons dokument presenterar kommitténs första prioriteringar för den framtida jordbrukspolitiken i EU. Dokumentet betecknas som betydelsefullt mot bakgrunden av EU-parlamentets stärkta roll i beslutsprocessen om jordbruksfrågor i EU.
Enligt Lyon är det onödigt att alls föra några diskussioner om framtida jordbruksreformer och stödprogram om pengarna saknas. Parlamentet måste därför bekämpa varje försök till nedskärningar av EU:s jordbruksbudget. Jordbrukarna behöver en stark budget och tydliga mandat för att möta framtidens utmaningar, sade Lyon i anslutning till presentationen av sin rapport.
Finansministrarna i många medlemsländer är ute efter att skära i jordbrukets budget. En förnuftig jordbrukspolitik med målsättningar utöver jordbruket, borde däremot övertyga också urbana europarlamentariker att flagga för stöd till jordbruket, anser Lyon. Han vill övertyga tvivlarna med en rättvis, grön och uthållig jordbrukspolitik som ska trygga EU:s livsmedelsförsörjning och ge valuta för skattepengarna.
I sin 20-sidiga rapport kräver Lyon att stöden efter år 2013 måste upprätthållas åtminstone på nuvarande nivå. Fördelningen mellan de gamla och de nya medlemsländerna bör ske på ett rättvist sätt. Lyon efterlyser nya, objektiva kriterier, exempelvis en koefficient för köpkraft, som norm för fördelningen av de direkta stöden. Arealen kan inte vara det enda utslagsgivande kriteriet.
Lyon delar upp sina förslag till ny agrarpolitik i fem viktiga områden - livsmedelstrygghet och rättvis handel, uthållighet, en heltäckande odling i hela EU, biodiversitet och miljöskydd samt grön tillväxt. Jordbrukspolitiken borde också förenklas och bygga på avtal där det är möjligt.
Dokumentet utesluter en återgång till nationella stöd. För att upprätthålla EU-produktionen av livsmedel och möta konkurrensen med länder utanför EU borde ett särskilt direktstöd inrättas, som komplett finansieras över EU-budgeten. De direkta stöden borde kopplas till tvärvillkor. Senast år 2020 skulle den historiska referensen avskaffas som kriterium för direkta stöd för att ersättas av ett schablonstöd, bundet till köpkraften i landet. Medlemsländerna skulle själva få avgöra tidtabellen.
För djurhållning i känsliga områden skulle pengar betalas direkt ur EU-kassan, kopplade till förpliktelser som förutsätter sänkta utsläpp av växthusgaser och lagring av koldioxid.
Stödet till mindre gynnande områden skulle enligt Lyon fortsätta på samfinansierad bas mellan EU och medlemsländerna. Målsättningen är en heltäckande odling i hela EU så att inte jordbruksmark ödeläggs.
Enligt Lyons föreställningar skulle åtgärder som art- och miljöskydd också samfinansieras. Särskilda stöd föreslås för ekologiskt jordbruk samt extensiv odling av särskilt värdefulla områden samt hållbar användning av skogs-, vatten- och jordresurser.
Inom ramen för den gröna tillväxten föreslås en ny strategi för landsbygdens utveckling. Hit räknas bland annat utveckling av småskalig produktion av biomassa, biogas och annan energiproduktion som bygger på den andra generationens biobränslen.
George Lyon vill bibehålla EU-kommissionens marknadsinstrument som ett skydd mot extrema prisfluktuationer. Nya instrument som terminsmarknader bidrar till att förbättra riskhanteringen och jämna ut prissvängningar.
Den skotske EU-parlamentarikern konstaterar att exportbidragen måste avskaffas om ett nytt WTO-avtal kommer till stånd. I gengäld måste EU måste försäkra sig om att importprodukter från tredje länder motsvarar EU-standard med avseende på hygien, kvalitet och djurvälfärd.
Lyon förutsätter också åtgärder som stärker producenternas förhandlingspositioner inom livsmedelskedjan, enligt de principer som för närvarande diskuteras inom EU.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab