Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
26.3.2010 / Landsbygdens Folk
Åkerförsäljningen blir inte skattefri
Det ser ut som om Finland drar tillbaka sin anhållan om notifiering av lagen om temporär skattefrihet från vinsten på försäljning av åkermark från EU-kommissionen – i fall det ännu är möjligt.
– Jag tror beslutet blir att Finland drar sin anhållan tillbaka, sade finansminister Jyrki Katainen (saml) i tisdags efter regeringens förhandlingar om budgetramarna och årets första tilläggsbudget.
– Vi måste nu enas om hur vi ska göra för att åter få fart på handeln med åkermark, sade han.
Enligt vad LF erfar ska också jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila (c) ha underhandlat med statsminister Matti Vanhanen (c) om att anhållan dras tillbaka.
Vid LF:s pressläggning i går fanns dock ännu risken att lagen blir liggande för behandling hos kommissionen långt in på nästa års sida. Då har tiden för hela skattelättnaden redan löpt ut.
Under de senaste dagarna har det i vilket fall som helst blivit klart att EU-kommissionen inte kan godkänna lagen. I och med att skattefriheten berör bara åkermark anser kommissionen att den fungerar som ett stöd till jordbruket. Enligt kommissionens representanter skulle den temporära skattefriheten ha en sänkande effekt på priset.
Det var för ett drygt år sedan som överenskommelsen om skattefrihet från vinsten på försäljningen av åkermark till aktiva jordbrukare blev offentlig. På finansministeriet ansåg man att EU-kommissionen måste tillfrågas om unionens regelverk tillåter en sådan lag.
Under tiden, det vill säga senaste höst, godkände riksdagen lagen. Det blev samtidigt klart att lagen måste notifieras av EU-kommissionen.
Det var meningen att lagen skulle ha varit i kraft i fjol och i år. En lag av det här slaget får dock inte börja tillämpas förrän kommissionen fattat beslut.
Åtminstone tills vidare ser det således ut som om det inte blir någon skattefrihet vid försäljning på åkermark.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab