Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
26.3.2010 / Landsbygdens Folk
Regeringen vill sänka räntan på gamla lån
Regeringen har under förhandlingarna om budgetramarna i tisdags kommit överens om att minimiräntan på räntestödslån och statslån, som gårdarna tagit under perioden 2000-2007, sänks från 2 till 1 procent, så som den är på nyare lån. Tanken är att det här ska gälla under två års tid.
Beslutet förutsätter en lagändring och det är i skrivande stund inte helt klart om ärendet är av en sådan karaktär att det måste godkännas av EU-kommissionen. Det är möjligt att Finland har för avsikt att anmäla om den kommande lagändringen som så kallat gruppundantagsförfarande. Om kommissionen inte reagerar inom tio dagar efter anmälan, kan ändringarna träda i kraft. Det finns dock en möjlighet att man inte heller behöver anmäla om lagändringen, eftersom den inte handlar om en ändring av själva stöden.
Med beslutet vill regeringen underlätta den ekonomiska situationen för de gårdar som har investerat med hjälp av lån under perioden 2000-2007. Lättnaden gäller inte lån för bostad och köp av tillskottsmark.
I övrigt konstaterar regeringen i sitt pressmeddelande om budgetramarna att jord- och skogsbruket samt landsbygdens utveckling och fiskeriet stöds enligt målsättningarna i Finlands och EU:s jordbruks- och fiskepolitik med såväl europeiska som nationella medel.
Regeringen har närmast koncentrerat sig på beredningen av statsbudgeten för nästa år under förhandlingarna om budgetramarna. Efter riksdagsvalet våren 2011 tar en ny regering över. Således är anslagsramarna för åren 2012-2014 av teknisk natur.
Utöver budgetramarna enades regeringen i tisdags om förslaget till första tilläggsbudgeten för i år. Enligt förslaget blir det således en halv miljon till för 4H-verksamheten i år. Det här är helt i enlighet med finansministeriets förslag. Meningen är att pengarna ska användas för att förbättra ungdomars färdigheter att söka arbete.
Därutöver föreslår regeringen att en och en halv miljon euro används i forststyrelsens regi för att sysselsätta ungdomar med naturvårdsprojekt och kundbetjäningsuppgifter på naturcentra.
Regeringen föreslår också att två förbindelsefartyg utrustade med oljebekämpningsberedskap för skärgården byggs i år.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab