Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
1.2.2002 / Agrolink
Slaktvikterna bör höjas och antalet dikor ökas

Arbetsgruppen som behandlat stimulering av nötköttsproduktionen föreslår att slaktvikterna och antalet dikor borde höjas för att öka utbudet av inhemskt nötkött. Arbetsgruppen överräckte sin promemoria till jord- och skogsbruksminister Kalevi Hemilä onsdagen den 30 januari.

Den totala mängden nötkött som produceras i Finland har minskat med cirka två procent årligen från början av 1990-talet och den nedgående trenden förutspås fortsätta. År 2001 uppgick produktionen till cirka 89 miljoner kilo och år 2006 beräknas produktionen vara 76–84 miljoner kilo. Skillnaden mellan produktion och konsumtion uppskattas stiga till 16 miljoner kilo i slutet av detta årtionde.

Enligt arbetsgruppen skulle en förhöjning av slaktvikterna öka den maximala produktionen med åtta miljoner kilo över prognosen. Ytterligare åtta miljoner tilläggskilo skulle produceras genom att öka antalet dikor från nuvarande 27 000 till det dubbla, det vill säga till 50 000, vilket är Finlands landskvot. Cirka 90 procent av Finlands nötköttsproduktion baserar sig på djurmaterial från gårdar med mjölkboskap. Produktionen som baserar sig på dikor uppgår till mindre än 10 miljoner kilo.

Arbetsgruppen anser att en höjning av slaktvikterna bör stödas genom prissättning och stödbidrag. En förhöjning av slaktvikterna förutsätter att bidragen som beviljas nationellt riktas till tunga djur och att slakteriernas prissättning gynnar tunga kroppar. Bidragen bör granskas årligen så att tillväxtpotentialen som fås genom förädlingens och produktionssättens utveckling utnyttjas optimalt. Genom att gynna tunga kroppar kan man samtidigt uppmuntra uppfödningen av köttraser och korsningar. Den nuvarande investeringsbenägenheten bör utnyttjas för att förnya nötköttsproduktionen. Man bör skapa effektiva och lönsamma enheter med hjälp av strukturpolitiken. Utöver lönsamheten bör man vid stödbesluten fästa uppmärksamhet vid tillgången på kalvar.

Arbetsgruppen anser att en större del av investeringarna borde riktas till att öka dikoproduktionen, eftersom risken är att nötuppfödarna står inför en brist på djurmaterial att föda upp då mjölkkorna minskar allt mer. För att stöda en köttproduktion som baserar sig på dikor borde stödpolitiken justeras, en förbättring av djurmaterialet stödas samt produktionsstrukturen och -sätten utvecklas. Ökat antal dikor skapar dessutom bättre förutsättningar för naturenlig nötköttsproduktion. Efterfrågan på ekokött är idag större än utbudet.

Arbetsgruppen bestod av representanter för jord- och skogsbruksministeriet, köttindustrin, Forskningscentralen för jordbruk och livsmedelsekonomi samt Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK.

Närmare information lämnas av:
jordbruksöverinspektör Pekka Sandholm, jord- och skogsbruksministeriet, tfn (09) 160 4249


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab