Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
19.3.2010 / NSP
Gårdens vattenvård

Tidningen Gårdens vattenvård har utkommit 

De involverade som arbetar med lantbrukets miljöfrågor har i samråd producerat tidningen Gårdens vattenvård. I tidningen beskrivs de många medel som är i bruk för att förbättra lantbrukets miljöeffektivitet. Odlarna på olika håll i södra och västra Finland berättar i tidningen om sina egna uppfattningar och erfarenheter inom lantbrukets vattenskydd. Tidningen tar också upp de vattenskyddsåtgärder som finansieras med lantbrukets miljöstöd. Tidningen har producerats i samarbete av kustregionernas närings-, trafik- och miljöcentraler (ELY), de regionala förbunden för MTK och SLC, Landsbygdsnätverket och Catermass Life+, TEHO och RaHa-projekten. Tidningens finskspråkiga upplaga (Maatilan vesienhoito) 41.000 exemplar har delats ut som bilaga till Maaseudun Tulevaisuus och den svenskspråkiga upplagan på 10.000 ex. som bilaga till Landsbygdens Folk till prenumeranterna i kustregionerna. Tidningens pdf-versioner finns tillgängliga på Egentliga Finlands ELY-centrals webbsidor: http://www.ely-keskus.fi/SWE/ELY_CENTRALERNA/EGENTLIGAFINLAND/AKTUELLT/PUBLIKATIONER/Sidor/Miljonstillstand_naturvard_miljovard_omradenasanvandning.aspx.

Jordbruket är beroende av naturen och rent vatten

En jordbrukare gör under året tiotals, om inte rent av hundratals beslut, vilka direkt eller indirekt inverkar på vattnens kvalitet. Jordbruksproduktion leder oundvikligt till näringsutsläpp i vattendragen. Växtskyddsmedelsrester kan också hamna i vattendragen. Det är viktigt att minska på utsläppen från odling och husdjursproduktion - det är nyttigt för både odlaren och miljön. Om utsläppen av kväve och fosfor kan minskas och om näringsämnena utnyttjas bättre på åkern, uppnår vi också ekonomiska fördelar, varvid gårdens ekonomi förbättras.

Det är nödvändigt att minska på den näringsbelastning som jordbruket förorsakar vattendragen. Ett flertal åtgärder kan vidtas för att förbättra vattnens tillstånd. Gårdarna är olika och åtgärderna måste därför anpassas.

 

För mer information:

Södra Österbottens ELY-central, Liisa Rautio, tel. 040 056 5471 
Sydöstra Finlands ELY-central, Vesa Niittyniemi, tel. 040 518 8985 
Nylands ELY-central, Irmeli Ahtela, tel. 040 517 3412 
Egentliga
Finlands ELY-central, Kaija Salmela, tel. 040 769 9065

 

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab