Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
19.3.2010 / Landsbygdens Folk
Nötkött bristvara i EU
Nötkött är bristvara i EU och priset förblir högt. Den europeiska produktionen har fallit till sin lägsta nivå på fem år och importen från Sydamerika drar dåligt. Importen av brasilianskt nötkött är fortfarande låg till följd av EU:s restriktioner och Argentinas export stagnerar.
EU:s inhemska produktion av nötkött väntas detta år minska med 50.000 ton till endast 7,92 miljoner ton. Produktionsnivån är den lägsta sedan år 2005, enligt en rapport från det amerikanska jordbruksministeriets EU-byrå.
Produktionsminskningen återspeglar en kontinuerlig nedgång i EU:s boskapsbestånd. Fram till slutet av 2010 väntas beståndet minska till 88 miljoner djur. Produktionen av kalvkött torde minska med 0,8 procent under detta år.
Konsumtionen i EU torde minska med 47.000 ton under året, men den inhemska förbrukningen beräknas till 8,27 miljoner ton, eller betydligt mer än produktionen.
Underskottet kommer att bli svårt att korrigera genom att öka importen. Importen av brasilianskt nötkött är fortfarande försvinnande liten, eftersom största delen av den brasilianska exporten står stilla på grund av sanitära restriktioner.
Brasilien exporterade i fjol 33,700 ton nötkött till EU, vilket är en låg siffra jämfört med rekordåret 2006-2007, då 181.000 ton nötkött importerades från Brasilien. EU har endast godkänt en femtedel av de farmer som ingår i Brasiliens system för spårning och märkning.
Enligt den senaste rapporten förhåller sig EU fortfarande kritiskt till hanteringen av mul- och klövsjuka i Brasilien. Någon snabb öppning av handeln med brasilianskt nötkött är därför inte att vänta.
Exporten av nötkött från Argentina har samtidigt stoppats upp, då boskapsuppfödarna har tvingats reducera sina besättningar till följd av svår torka. Detta har medfört brist på kött på hemmamarknaden, vilket har föranlett regeringen att bevilja färre exportlicenser. En del av de argentinska leveranserna har ersatts av nötkött från Uruguay.
USDA-rapporten räknar med ett fortsatt underskott av nötkött på EU-marknaden. Resultatet är ett konsumenterna också i fortsättningen måste betala ett högt pris för sina biffar.
Den höga prisnivån väntas resultera i en förändring av européernas matvanor såtillvida, att nötköttet till en del ersätts av billigare köttprodukter. Samtidigt pressas EU:s egna export av nötkött till en årsnivå på 150.000 ton, mot 253.000 ton för fem år sedan.
De amerikanska observatörerna konstaterar att antalet gårdar med små besättningar tenderar att minska i hela EU. I stället expanderar stora och effektiva enheter.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab