Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
19.3.2010 / Landsbygdens Folk
Miljörådet tillåter klonkött - men bara i princip
EU:s miljöministrar vill, i motsats till EU-parlamentet, tillåta att kött och mjölk från klonade djur principiellt får saluföras i EU. Förutsättningen är att EU-kommissionen beviljar tillstånd efter säkerhetsprövning. Men beslutet ska ändå inte tolkas som grönt ljus för klonkött.
För närvarande saknar EU en gemensam lagstiftning för livsmedel från klonade djur och denna lucka måste stängas. För att upphäva det laglösa tillståndet, vill kommissionen tillfälligt reglera frågan genom att ta in den i lagpaketet för nya livsmedel.
Miljörådet antog på måndagen formellt och utan diskussion ett utkast till reform av lagstiftningen för nya livsmedel. Genom att låta marknadsföringen av klonprodukter ingå i den reformerade lagen, följde miljöministrarna samma principer som jordbruksministrarna antog senaste sommar.
Eftersom lagen stipulerar en reglering av tillståndsgivningen för klonprodukter, kan beslutet hårdtolkas som en principiell öppning för marknadsföring av produkterna, d.v.s. kött och mjölk från klonade djur. Hanteringen av livsmedel från klonade djur är en synnerligen känslig fråga inom EU. Många länder kräver en separat lagstiftning för ändamålet.
EU-parlamentet krävde uttryckligen ett strikt, separat förbud mot klonprodukter i EU, då förslaget till lagen om nya livsmedel var uppe till första behandling. Genom att anta kommissionens förslag går både jordbruks- och miljöministrarna emot parlamentet.
Rådet förutsätter emellertid att kommissionen utarbetar en ingående rapport om livsmedel från klonade djur och deras avkommor inom ett år efter att novel-food-lagstiftningen har trätt i kraft. Kommissionen ska samtidigt, ifall nödvändigt, avge ett förslag till en separat lagstiftning. Detta är ett krav från EU-parlamentet och de flesta medlemsländer.
Tillståndsgivningen för så kallade nya livsmedel är avsedd att följa de principer som redan gäller för gentekniskt förändrade organismer. Då ett företag lämnar in en tillståndsansökning, inbegär kommissionen först ett utlåtande av livsmedelsmyndigheten Efsa.
Efter en grundlig vetenskaplig granskning ger Efsa en rekommendation till kommissionen. Enligt tidigare utlåtanden av Efsas experter, utgör kött eller mjölk från klonade djur ingen säkerhetsrisk i vetenskaplig mening.
Måndagens rådsbeslut ska framför allt säkra att EU har bestämmelser att falla tillbaka på, i det fall att någon livsmedelskoncern skulle lämna in en ansökan inom sektorn för klondjur. Ministrarnas beslut ska inte uppfattas som definitivt. EU-parlamentet har medbeslutanderätt. Utan parlamentets samtycke avancerar frågan inte. I parlamentets första behandling förkastades förslaget med en klar majoritet.
Den nya lagstiftningen omfattar också livsmedel som innehåller nanomaterial. Nya livsmedel definieras som livsmedel som inte har konsumerats före den 15 maj 1997.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab