Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
19.3.2010 / Landsbygdens Folk
Foderindustrin varnar för nya importproblem
Europas foderindustri har varnat för nya problem inom importen av fodermedel, ifall EU inte skrotar sin nolltoleranspolitik för icke-godkända gengrödor. EU:s konsument- och hälsokommissionär John Dalli har lovat lägga fram nya lösningar inom några veckor.
- Under våren kommer nya, gentekniskt förändrade grödor att sås i Nord- och Sydamerika. Det är inte troligt att de hinner godkännas för import till EU före skörden i oktober, varnar Klaus-Dieter Schuhmacher från den europeiska agrarhandelns organisation Coceral.
I en intervju för Reuters påpekar Schuhmacher att foderbranschen kunde råka i ett liknande dilemma som senaste höst, då flera fartygslaster med spår av förbjuden GMO-majs i sojalaster från USA måste skickas tillbaka.
EU-kommissionen löste problemet under hösten genom att snabbt tillåta de problematiska majssorterna för import till EU. Men fortfarande gäller i EU en nolltoleranspolitik för minsta spår av icke-tillåtna GMO-sorter i importpartier. Foderindustrin ser här nya problem, eftersom nya GMO-sorter tas i odling utomlands. Man fruktar att EU knappast hinner godkänna sorterna i tid.
EU:s hälsokommissionär John Dalli ska nu granska problemet och inom några veckor lägga fram ett förslag till en lösning för ofrivillig inblandning av obetydliga mängder gentekniskt växtmaterial i importerade foderpartier.
Foderbranschen hoppas att kommissionen ska presentera tekniska riktlinjer i form av exempelvis enhetliga analys- och provtagningsmetoder. Nya tekniska direktiv kan relativt snabbt omsättas i praktiken. Ett nytt politiskt gräl om ändringar av de nuvarande genteknikföreskrifterna vore en betydligt omständligare väg, med stor risk för utdragna diskussioner.
I USA lanseras under våren den nya SmartStax-majsen i handeln. Majsen producerar sex varianter av Bt-protein som framkallar en resistens mot flera olika arter av skadedjur. Därtill är sorten tolerant mot två ogrässubstanser. SmartStax har gemensamt utvecklats av Monsanto och Dow Agro Science, som redan i år kalkylerar med en odlingsyta på sammanlagt 1,6 miljoner hektar.
Tillverkarna har lämnat in en ansökan om importtillstånd för SmartStax-produkter till EU-kommissionen. Ett avgörande kan emellertid dröja länge. Om EU håller fast vid sin restriktiva GMO-politik, kan det uppstå en klyfta som försvårar världshandeln, varnar de stora agrarkoncernerna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab