Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
19.3.2010 / Landsbygdens Folk
Rätt små försummelser kom fram i stödövervakningen
Av gårdarna som ansökt om stöd 2009 valdes sammanlagt 4.494 gårdar ut till övervakning vid Landsbygdsverket. De utgör cirka 7,1 procent av alla gårdar som ansökt om stöd. Gårdarna valdes ut på basis av slumpmässigt urval och riskurval så att runt 23 procent av gårdarna valdes ut slumpmässigt och resten med riskurval.
Mätt i antalet gårdar har det gjorts rätt många stödavdrag i samband med arealövervakningarna varje år, men inemot 75 procent av fallen är arealminskningar under en procent. De arealfel som ledde till stödavdrag minskade år 2009, men de större arealfelen ökade.
Riskurvalsmodellen plockade ut gårdar som är mindre än genomsnittet till övervakning, och för sådana gårdar överskrids sanktionsgränsen snabbare. Detta tar sig uttryck i ett större antal sanktioner än i fjol.
Den areal som underkändes inom systemet med gårdsstöd utgör cirka 0,73 procent av den övervakade arealen, vilket innebär att den underkända arealen som helhet är rätt liten. Utöver arealpåföljder kan övervakningen resultera i procentuella avdrag från hela stödet om stödvillkoren har försummats.
Enligt Landsbygdsverkets kontrollavdelning beror sanktionerna oftast på att icke odlade områden inte har anmälts, odlingsåtgärder har försummats eller att jordbrukaren har tolkat skiftesgränserna på de digitaliserade kartorna felaktigt.
I samband med miljöstödsövervakningarna upptäcktes flest brister i markkarteringarna på 693 gårdar. Av dessa gavs 127 gårdar en anmärkning och 566 gårdar en påföljd vid övervakningen.
Enligt miljöstödsvillkoren ska gödslingen bygga på gällande markkarteringsresultat. Om det saknas gällande markkarteringar påförs gården också påföljder med anledning av gödslingsvillkoren för stödet för basåtgärder och tilläggsåtgärder.
Brister i dikesrenar och skyddsremsor upptäcktes på 434 gårdar. Ett av kraven för bevarandet av naturens och landskapets mångfald är att utarbeta en kartläggning av mångfalden. På 173 gårdar var kartläggningen av mångfalden inte utförd.
I förhållande till antalet övervakningar orsakade tilläggsåtgärden mångsidigare odling flest påföljder. Villkoren för tilläggsåtgärder övervakas helt eller delvis också utanför växtperioden och därför går det ännu inte att göra en ordentlig jämförelse av resultaten från övervakningarna av tilläggsåtgärder.
Iakttagandet av tvärvillkorens krav på god jordbrukshävd och goda miljöförhållande samt föreskrivna verksamhetskrav som gäller miljön övervakades på sammanlagt 762 gårdar år 2009, vilket utgjorde cirka 1,2 procent av gårdarna som ansökt om stöd.
När det gäller kraven på god jordbrukshävd och goda miljöförhållanden konstaterades flest brister i samband med odling av åker enligt normal god jordbrukarsed, slåtter av trädesåkrar och krav på dikesrenar. I fråga om föreskrivna verksamhetskrav som gäller miljön upptäcktes flest försummelser av iakttagandet av nitratförordningen. Några försummelser gällde också iakttagandet av grundvattenbestämmelserna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab