Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
12.3.2010 / Landsbygdens Folk
Rekordstort intresse för kummin
Intresset för kumminodling inför kommande säsong har varit rekordstort. Så stort att Caraway i Närpes som köper upp kummin inte skriver några fler kontrakt för kommande säsong.
- Vi har haft otroligt många förfrågningar. Nu gör vi inga fler kontrakt för kommande sommar utan de som är intresserade placeras på en kölista med tanke på 2011. Enda kontrakten vi kan skriva för kommande säsong är kontrakt för utsädesodling.
Det här säger Torbjörn Engelholm som är vd och Dan Kjällberg som är fabrikschef för Caraway Finland Ab. Att intresset varit så stort i vinter beror förstås ganska långt på de låga spannmålspriserna.
I Finland odlades i fjol kummin på ungefär 17.000 hektar. Kjällberg och Engelholm tror att den totala arealen i framtiden kan öka med högst 10.000 hektar. Någon slutgiltig lösning på spannmålsöverskottet är kumminodlingen alltså inte. Däremot ett bra komplement.
- Det har visat sig att kummin är en bra förväxt till spannmål, men spannmål är också bra förväxt till kummin. Därför rekommenderar vi att man odlar kummin på högst en tredjedel av arealen.
För att få bästa utdelningen räknar Kjällberg med att två års skörd är optimalt. Första året ger kummin ingen skörd. Det normala är alltså att man odlar kummin tre år på samma skifte.
Trots att Caraway verkar i Närpes så är majoriteten av odlarna numera från finska Österbotten. Dan Kjällberg uppskattar att 70-80 procent av odlarna är finskspråkiga.
- Närpesborna var tidigt ute med kummin och fick kanske därför betala en del lärpengar. Kummin odlades kanske inte alltid på de mest lämpade åkrarna med dåliga skördar som följd. Därför slutade många. I de finska trakterna har man börjat mera vartefter.
Till nästa sommar kommer Caraway att ha kontrakt med 400 odlare som tillsammans har kummin på 5.000 hektar. De odlare som är längst bort från Närpes finns på Åland, i Kuopiotrakten och i Uleåborgstrakten.
Torbjörn Engelholm säger att kummin är en unik gröda såtillvida att den ger lika stor skörd oberoende om den odlas i Egypten, Finland eller Kanada. Fördelen med Finland är att den ger bästa aromen här.
Det pris odlarna får för kummin är bundet till det pris Caraway får på världsmarknaden. I kontraktet som skrivs får odlaren en rat vid leverans, senaste år var det 70 cent per kilo. Rat två betalas ut när företaget fått betalt för exporten. Storleken på den andra raten är alltså beroende av vilket pris företaget fått på världsmarknaden. I fjol fick odlarna 30 cent per kilo i andra raten.
Engelholm säger att priset är på nedåtgående och kan sjunka med tio procent i år.
- Men det vet vi inte förrän vi har exporterat skörden. Eftersom vi säljer en del i dollar är priset också beroende av dollarkursen.
I huvudsak säljs det finländska kumminet i Europa, men exporteras även till Indien, USA och Australien.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab