Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
5.3.2010 / Landsbygdens Folk
Ny modell för jordbrukets krisstöd
SLC och MTK kom förra veckan överens med jord- och skogsbruksministeriet om en modell för utbetalning av det nationella engångsstödet till krisdrabbade gårdar. Summan är högst 22 miljoner euro. För att stödet ska kunna utbetalas krävs ett tillägg i lagen om nationellt stöd. Det betyder med andra ord att frågan tar vägen via riksdagen.
För att kunna få del av krisstödet är tanken den att gårdens - det vill alltså säga jordbrukets eller trädgårdsnäringens - skulder sista december i fjol skall vara större än den genomsnittliga summan av försäljningsintäkterna från produktionen och inkomststöden under åren 2007-2009 samt att sökanden får inkomststöd 2010.
De gårdar som uppfyller de här kraven delar på en basdel på 9 miljoner euro. Stödet betalas då som en viss andel av jordbrukets skulder per sista december 2009. Den minsta summan som betalas ut är 100 euro.
Hur stor den andel som ska utbetalas blir beror på antalet ansökningar som lämnas in, men den torde bli i storleksklassen 0,3 procent av skulderna. Det betyder att jordbrukets skulder borde vara över 30.000 euro för att det ska gå att betala ut minst 100 euro.
För de gårdar som är berättigade till basdelen av krisstödet betalas dessutom en tilläggsdel om gården har gjort nettoinvesteringar i produktionsbyggnader och konstruktioner för minst 20.000 euro under åren 2004-2009. För den här tilläggsdelen har en summa på 13 miljoner reserverats och den betalas som en viss procent av nettoinvesteringarna så långt pengarna räcker.
Producentorganisationerna och jord- och skogsbruksministeriet hade en gemensam modell redan tidigare. Det visade sig emellertid att kommissionen inte godkände modellen. Kommissionen ansåg bland annat att stödet skulle komma för få gårdar till del och att skuldsättningen borde beaktas. Det är bakgrunden till att parterna nu har enats om den här nya modellen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab