Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
5.3.2010 / Landsbygdens Folk
Åländsk dragkamp om foderhantering
Landskapsregeringen har lagt fram ett förslag till landskapslag med syftet att förbättra foderhanteringen och därmed upprätthålla en hög livsmedelssäkerhet. Lagen som i stort sett motsvarar den finländska rikslagen innehåller bland annat regler om tillverkning, distribution, försäljning, användning, samt import och export foderfabrikat.
- Tanken med förslaget är att främja användningen av foder av god kvalitet samt att motverka ekonomiska förluster orsakade av foder av låg standard. Därigenom blir animalieproduktionen och i förlängningen de animaliska livsmedlen säkrare, påpekade landskapsregeringens lagberedning i ett pressmeddelande.
Men när lagförslaget i onsdags första gången behandlades i lagtinget protesterade socialdemokraterna mot att lagen tillåter import av genmanipulerat foder till Åland och därmed förhindrar att Åland förblir GMO-fritt.
Enligt landskapsregeringen hotar lagförslaget däremot inte ett GMO-fritt Åland, eftersom det inte handlar om odling av grödor utan import av foder. Man hänvisar också till att både den finländska och åländska foderlagen bygger på ett 20-tal olika direktiv, förordningar och beslut som fattats av EU och som måste genomföras i medlemsländerna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab